Bidrag eller subventioner

Jag tänker att alliansen slår ner så mycket på bidrag som ges till mindre bemedlade och förfasar sig över risken att dessa ska missbrukas. Men de ger hela sin heder på att subventionera de bättre ställda. Skatter, Rut-avdrag, subventioner till bönder och företagare. Och aldrig talas det om att dessa subventioner kan missbrukas fast alla vet att det görs.

Konstigt att det kallas bidrag när det gäller de lägre socialgrupperna och de mindre beloppen och att massor i valdebatten handlar om att dra ner på dessa belopp och förfasande över att de kan missbrukas. Det kallas subventioner när det gäller de högre socialgrupperna och de större beloppen.  Debatten handlar ofta om hur dessa subventioner ska höjas och utökas, och ingen tar diskussionen om hur dessa subventioner missbrukas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Bidrag eller subventioner

 1. Sofie skriver:

  Intressant!

  Jag har många gånger reagerat på just det när de skriver om de som fuskat sig till sjukpenison o samtidigt jobbat svart så får de alla sjukskrivna att känna sig som lata o fuskare. Men när någon anställd på något företag fuskat till sig pengar så dras ju inte alla i den yrkesgruppen ned i skammen på samma sätt.

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det börjar att irritera mig att när det gäller ”vanliga människors” pengar finns det en annan attityd än när det gäller de som har pengar. Vi lever i ett hårdnande klimat där de sämst ställda får skylla sig själva och när de ber om något så ifrågasätts deras rättigheter. När de rika skor sig så kallas det framåtanda och många gånger tilldelas de förmåner som en självklarhet, se tex bonusförmåner och fallskärmsgarantier. De rödgröna hade haft mycket att vinna på att ta en ideologisk debatt.

 2. Smultronet skriver:

  Har läst detta inlägg ett antal gånger o refererat till det i samtal med andra.

  Jag hade aldrig tänkt på det – men du har så RÄTT!

  Jag kommer nog att vilja låna utdrag ur det framöver, då jag får tid att sätta mig vid datorn o skriva.

  Nu mot… jag du vet…

  • brittasblogg skriver:

   Absolut, använd och utveckla gärna frågeställningen. Jag tror att det är bra att belysa saken. Ibland blir vi så vana att ta över makthavarnas förvillande språk så vi ser inte hur vi blir lurade.

 3. Ja, det var en relevant infallsvinkel! Mycket bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge