Politiken speglar synen på människovärdet

Jag är en av dem som verkligen tyckte att valet var en katastrof. Måndagen den 20:e vägrade jag att överhuvudtaget prata val eller politik. Det var allt för känslomässigt. Idag på min vanliga morgonpromenad funderade jag mycket över resultatet.

Alliansens politik är det som gjorde Sverigedemokraternas valframgångar möjligt.Jag är helt övertygad om att nedrustning av välfärden är en stor bidragande orsak till att vi idag har SD i riksdagen. När folk får det sämre och känner sig otrygga så vill de gärna ge skulden till någon. Eftersom de är de sämst ställda i samhället som främst känt av åtstramningarna så är det invandrarna som står under de själva och de får skulden för de dåliga tiderna. Alliansen har fört en politik där sjuka och arbetslösa ska straffas med en otrygg och ifrågasättande tillvaro. Deras försäkringar har ifrågasatts och plötsligt har de blivit behandlande som lata bidragstagare. Pensionärer som betalt skatt hela sitt arbetsföra liv blir placerade i samma kategori, de icke arbetsföra, och ska därför inte få skattelindring som de starka, friska och unga fick. Ett samhälle som inte tar sig råd att värna om de svagaste och garantera en välfärd till dem som mest behöver det föder rangordning av människor. Att människovärdet skulle vara en födslorätt där alla får tillhöra med respekt har inte varit en grundval för Alliansens styre. Befolkningen har delats in i de produktiva och de icke produktiva. Höginkomsttagare har ansetts vara värd mera och fått bättre ekonomi genom skattesänkningar och subventioner (tex subventionerad städning genom RUT). Så har ekonomiska fördelar delats ut i en fallande skala utifrån inkomster. De som har blivit utan och fått betala mest är de som har lägst inkomster eller inga alls. De gamla har inte fått den omsorg de en gång tjänade ihop med de skatter de betalt ett helt liv. De ses som den parasiterade delen av samhället och de gynnas inte av RUT-subventioner eller skattelindringar. Den politik som har förts har lett till ”Slika uppåt och sparka neråt”.

I det sammanhanget kan partier som SD växa sig starka. Jag menar att den politik som Alliansen har drivit har bäddat för SD;s valframgångar. Det är samma människosyn som genomsyrar deras politik, människovärdet är inte detsamma för alla människor, välfärden som ser till hela befolkningen står inte på agendan. Var och en blir sin egen lyckas smed. Sjukdom, arbetslöshet, hudfärg, politisk flykting…. framställs på ett förvrängt sätt som något negativt och självförvållat som bemöts med förakt. Självklart är det inte synligt uttalat. Man drar in på sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Man drar ner på stöd för svenskundervisning och anklagar sedan invandrare för att inte tala svenska, invandrarna bemöts som ett problem istället för en resurs. De lever i segregerade områden där allmännyttan har sålt ut till privata värdar som helt låter bli att vårda bostäderna och deras ytterområden. Listan kan göras oändligt lång. De redan utsatta får det sämre. Deras försämrade villkor förklaras med deras ovilja att göra rätt för sig. De stämplas ut som att de själva är orsaken inte bara till sina egna problem utan också som dem som skapar problem för andra i samhället. De belastar dem som är duktiga, produktiva och gör rätt för sig.  Visst är det outtalat men i praktiken är det  den politiken som har förts och de argumenten som har sagt i lite förfinad form ”det ska löna sig att arbeta” eller varför inte ”det ska straffa sig att var oförmögen att arbeta eller att inte lyckas få ett jobb”. I ett sådant klimat är det lätt för SD att växa sig starka. De har hittat en syndabock och de uttalar sitt förakt högt. De är bara mer uttalad i värdering av människor, inte annorlunda.

Huruvida Alliansen kommer att samarbeta med SD eller inte är nog mer en partistrategisk fråga än en moralisk. Kan de göra det snyggt utan att drabbas av medborgarnas fördömande kommer de väl att göra det. Carl Bildt har ju rutinen inne sedan den tid han smög med att samarbeta med Ny Demokrati i gott sällskap med den dåvarande borgerliga regeringen. Historiskt sett så växer extremhögern och främlingsfientliga partier sig starka under borgerliga regeringar.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Politiken speglar synen på människovärdet

 1. Leffe skriver:

  Hur har du mage att klaga på alliansen?
  Alla vi som jobbar och sliter, försöker dra ihop en lön så vi kan leva. En stor del av vår lön och av vårt arbete går till skatt så att kåkfarare, socfall och andra som inte vill jobba ska kunna leva livet utan att ge nåt tillbaka.
  Tack vare alliansen har vi som jobbar fått mer i plånboken (ja, jag är knegare) sluta klaga på att alla andra har det bättre och skaffa ett jobb istället.
  Dom som klagar mest på allianse är dom som lever på
  att andra jobbar så dom slipper.

  Du kan ju även berätta vilket brott du är dömd för kanske du blir lite trovärdig också.

  Knegarn

  • brittasblogg skriver:

   Hej Leffe eller föredrar du knegarn, Jag satt inne för grovt narkotikabrott. Tycker du att jag är mer trovärdig nu? Jag är inte det minsta stolt över mitt brott, men anser att jag har sonat och har rätt att gå vidare. Jag har inga som helst problem med att (ha mage att) framföra politiska åsikter trots min bakgrund. Jag trodde och tror inte att det är en rättighet förbehållen vissa grupper i samhället. Dessutom har du missat att jag arbetar och har gjort det enda sen jag kom ut ur fängelset. Jag jobbar heltid i ett så kallat kroppsarbete. Och tro inte att jag klagar för jag är djupt tacksam över att ha ett arbete. Jag delar inte din uppfattning att de som saknar jobb är de som klagar mest på alliansen. Däremot är jag övertygad om att sjuka, fattiga och åldringar har förlorat på alliansens politik, trots att många av dem har slitit för att skapa den välfärd som nu skrotas till förmån för de redan välbärgade. Däremot har jag en känsla av att alliansen precis som du bemöter kritikerna med att slå under bältet. Som om de som kritiserar inte vill jobba osv. Men sanningen är att kritik bör diskuteras med respekt om man vill bli trovärdig.

 2. Florence skriver:

  Hittade dig!!
  Bra bra skriver du!
  S och V undrar vad som hänt – många har det bra, då
  flyttar de till höger i politiken – blir nya Moderater för de är trovärdiga…?? då följer S och V med åt höger.
  många grupper har glömts – i partitoppen bor ingen i hyreslgh, de fjäskar för barnfamiljer i villor, RUT och ROT och dagsi och fritids, klappar på folk i förorten. Men det finns andra människor som behöver klappas på därmed inte sagt att förorten ska glömmas. Har vänner i Spånga o Bromma som bygger o målar om och anlägger trädgård med ROT alltid Polacker hemma hos dem och var och en i huset kan göra avdrag. Om jag ska måla om ett rum får jag antingen punga ut med 5000 kr eller ha påslag på hyran i 10 år med ett belopp som är hur stort som helst och det är allmännyttan. Varför inte ROT-avdrag i hyreslgh?? De som har barn är stressade så RUT får städa villorna och våningarna hos de som redan var rika städas nu ännu mer med BIDRAG. Dagens föräldrar är bortskämda -lång föräldraledighet och sedan gnäll gnäll. Hur var det på 60-70-talet? och på 40-50 talet? Och ännu längre tillbaka? man får faktiskt själv ta ansvar inte bara sitta på lattecafé och gnälla. Bortglömda grupper kan lätt bli SD även i nästa val om intet ändras.

 3. amanda skriver:

  Idag är jag jävligt glad att jag medvetet satsade på ett sjukbidrag/pension eftersom det inte fanns jobb. Detta var på 90-talet och man kan säga att min pension är ett ” arbetsmarknadspolitiskt ” beslut. Mer eller mindre. Det tog mej ett halvår att ordna. Visst var man tvungen att ha ett läkarintyg på att man var helt oförmögen att arbeta. En allmänläkare på vårdcentralen, som dessutom ironiskt nog var från Pakistan och knappt förstod eller kunde prata svenska, menade att han inte var var psyk. läkare och därför inte kunnig men jag talade om vad han skulle skriva och det gjorde han. FK godtog det utan vidare. Det intyget skulle ju aldrig i helvete ha funkat idag. Visst fan ” bluffade ” jag till mej mitt sjukbidrag och var och en får väl tycka vad dom vill om det, men eftersom inte ens cancersjuka är sjuka nog för FK idag ville jag bara göra en liten jämförelse.

  • brittasblogg skriver:

   Jag har ett lite minnen från den där ”processen”, men jag trodde läkaren var från Gambia. Men det var kanske ett år senare när det första intyget skulle synas för en mer permanent pension. Det är klart att i det gamla systemet slank väl en och annan igenom som egentligen inte var tillräckligt sjuk för att gå i pension. Men hellre det än att väldigt sjuka människor inte ska få det sjukbidrag och/eller den pension de har rätt till, vilket är en sak som sker dagligen med dagens åtstramningar.

 4. Sofie skriver:

  Håller med i allt du skriver!
  Sen tror jag tyvärr en hel del av moderaternas nya väljare bara halkade in på dom. Vi som är uppvuxna på 80-talet tar välfärden förgivet och förstår inte på allvar konsekvenserna att trygghetssystemen kan försvinna o bli så mkt sämre om det inte drabbat oss personligen. Man vet inte riktigt vad man ska rösta på o har ingen klar ideilogi o sen så tycker man att sänkta skatter,jobbavdrag lockar. Och så blev det moderaterna.

  • brittasblogg skriver:

   Hej Sofie! Det är sant som du säger. Jag är ju född på femtio talet och vi efterkrigsbarn har ju verkligen levt i en värld där allt bara gick mot trygghet och ökad välfärd. När förändringen skedde så var nog ingen av oss beredda på att välfärden kunde rustas ner så snabbt och att saker som varit en naturlig tillgång för hela befolkningen, ägt av staten, kunde säljas ut så snabbt och dramatiskt. Ärligt sagt oroar jag mig för framtiden och den (brist på) välfärd nästa generation möter.

 5. LiLo skriver:

  Mycket bra och klart inlägg, jag tycker de här meningarna är suveräna :

  Att människovärdet skulle vara en födslorätt där alla får tillhöra med respekt har inte varit en grundval för Alliansens styre. Befolkningen har delats in i de produktiva och de icke produktiva. Höginkomsttagare har ansetts vara värd mera och fått bättre ekonomi genom skattesänkningar och subventioner (tex subventionerad städning genom RUT). Så har ekonomiska fördelar delats ut i en fallande skala utifrån inkomster. De som har blivit utan och fått betala mest är de som har lägst inkomster eller inga alls.

  Visst är det outtalat men i praktiken är det den politiken som har förts och de argumenten som har sagt i lite förfinad form ”det ska löna sig att arbeta” eller varför inte ”det ska straffa sig att var oförmögen att arbeta eller att inte lyckas få ett jobb”.

  Tack, tack! Idag behövs alla kloka, logiska resonemang föras överallt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge