Politisk ideologi

Det har varit lite politisk ideologi i valdebatten. Sakfrågor har diskuterats utan att sättas i sitt sammanhang. När man kan kalla sig Sveriges enda arbetarparti för att man kräver att alla ska arbeta, men i övrigt för en politik där arbetarklassen är de största förlorarna. Då är man både historielös och ideologilös. När privatvård, privatskolor och privatisering av många av allmännyttans bolag görs på vad man kallar ekonomiska grunder utan att vilja ta den ideologiska debatten om vad detta får för konsekvenser för befolkningen. Naturligtvis försämras de ekonomiska resurser som ska gå till våra gamlingar om en del av vårdpengarna också ska täcka vinster för ägarna. Vilket ju också har framkommit  tydligt i alla de vårdskandaler som publiceras i massmedia. Eller vad sägs om bonus till lärare och rektorer på privata skolar. Istället för att satsa på de behövande och där pengarna faktiskt i utgångspunkten var ämnade att gå så går de till vinstintressen för ägarna.

Konkurrens är bra säger man och tror då att marknadsmässig konkurrens är helt överförbar till de institutioner som ska bära upp välfärden i vårt samhälle. Naturligtvis försöker många skolor att locka med höga betyg för att öka sitt konkurrensvärde. Så får då elever högre betyg än vad som motsvarar deras kunnande. Äldre får sämre vård då det sparas ekonomiskt…

Sakfrågor framförs och blir debattens enda innehåll. Inte därför att partierna saknar ideologi utan snarare för att dölja den verkliga ideologin. Moderaternas ideologi är fortsatt att gynna de rika. Centern är inte längre ett parti för bönderna och miljövänner med decentraliserad makt. Där är det storfinansen och centrerad makt som styr ideologin. Folkpartiet är ett främlingsfientligt parti där nyliberal ideologi är den styrande. Det vill säga den starkaste bestämmer, släpp de fria marknadskrafterna lösa.

Tyvärr tycker jag att både socialdemokratin och miljöpartiet har lurats med att möta Alliansen med enbart sakfrågor. Ideologin har fallit undan och detta är enbart till vinst för Alliansen då de inte vill ha en ideologisk debatt. Deras ideologi är som sagt allt för krass för att de ska vilja dela den i ett öppet forum. Vänsterpartiet och då främst Ohly har varit dem som dragit upp sakfrågorna till en högre nivå och visat på att de måste diskuteras utifrån den ideologi som genomsyrar  dem. Detta har bemöts med att kalla Ohly för kommunist. Man kunde ju tro att kommunistskräcken föll med upplösandet  av Sovjetunionen. Att Ohly beskylls för att han någon gång under 60 – 70 talet var mer till vänster är en märklig beskyllning då moderaterna under samma period var mycket längre till höger än vad de påstår sig vara idag. Tex. stöttade Moderaterna USA i Vietnamkriget under denna period, de stöttade apartheid regimen i Sydafrika så sent som 80 – talet osv. Om man tittar på den förändring som både centern och Folkpartiet har genomgått  sedan 60 – 70 talet då har de mycket att stå till svars för. När det gäller de ständigt återkommande kommunistbeskyllningarna mot Ohly har det inte nått att göra med någon kommunistskräck eller ens ens ett ärligt ifrågasättande av hans politiska historia utan är bara en manöver för att slippa bli avslöjad i den ideologi som genomsyrar Alliansen:  ”Ge till de rika och ta från de fattiga.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Politisk ideologi

 1. Sofie skriver:

  Bra du skriver! Jag är verkligen emot privatiseringen av allting. Ofta kändes det i alla fall som det saknades gnistan o engagemanget i de rödgröna under valkampanjen. De kom i gång på slutet först känns det som…

 2. Smultronet skriver:

  Rakt på sak!

  Härligt med lite ideologisk kunskap i debatten – t o m jag har undvikit ideologin o hållit mig till sakfrågorna…. tror att det beror på att jag lite flyr de personliga påhoppen som annars oreflekterat kommer fram. Många missar liksom budskapet då.

  Nu gick det som det gick o jag klär mig i svart en tid för att markera min sorgekänsla över SD´s inträde.

 3. Birgitta Johnsson skriver:

  Bra där Britta… Kram Hoppas vi vinner valet…

 4. Tess skriver:

  Tycker det är så lågt när en person bemöts med personliga påhopp. Ett bevis på att motståndarna inte kan bemöta argumenten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge