Döden skall du tåla

Har läst Döden skall du tåla av Karin Fossum.

En bra bok och man måste väl säga att det är en typisk Karin Fossum bok.

Jag är i egentlig mening ingen som gillar att läsa deckare. Jag hade en period då jag var väldigt förtjust i Henning Mankell, Anne Holt och så Karin Fossum.

Tycker fortsatt att dessa tre författare är så mycket mer än deckarförfattare. Då speciellt Karin Fossum. I hennes böcker behöver man inte gissa sida efter sida på vem mördaren är för att slutligen få ett svar på sista sidan. Karin Fossum låter redan i början av boken avslöja gärningsmannen och så får man följa hans tankegångar. Ibland är tankarna helt skruvade och det ökar inte förståelsen för brotten, med andra ord de är oftast förkastliga, men det finns en logik och en röd tråd i gärningsmannens tankesätt. Inget förmildrande för brottet men en förståelse av hur människan tänker utan att behöva hålla med. Att i gärningsmannens tankesätt finns för honom en logik.

Jag gillar den teorin att bakom varje människas handling finns det en logik även om den är omöjlig att förstå för de flesta så är det i vart fall vår egen logik som styr våra handlingar. Troligen kan vi i ett senare skede av livet förkasta tidigare logik, (det är då vi utbrister ”men hur tänkte jag?!”) men då när det händer drivs vi alltid för stunden av en inre logik, snurrig eller klok.

Karin Fossum är bra underhållningslitteratur. Jag gillar också hennes mod att lämna kvar så mycket till läsarnas egen fantasi. Karin Fossum har tillit till sina läsare.

Måste nämna Anna Janssons; Främmande fågel, när jag skriver om deckare. Vilken är en mycket traditionell deckare. Oavsett vad jag tycker om deckare måste jag säga att den boken är den bästa deckare jag läst oerhört spännande och medryckande. Värd att läsas och också bra när den gjordes som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, bokrecension och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge