Dra-maten kärran och skammen

Jag har köpt en dra-maten kärra.

Ett härligt hjälpmedel. Nu slipper jag kånka tills armarna hänger i schimpanslängder. Dessutom kan jag packa varorna direkt i min dra-maten kärra och slipper att ha femkronor i beredskap till varuhusens kundvagnar. Ni vet de där femkronorna som aldrig finns när man behöver dem. Dessutom är de lika svåra att växla sig till just i den där stunden man har behov av dem.

I mitt arbete har vi två dra-maten kärror. Under sommaren skulle en av mina yngre manliga kolleger följa med och handla. Med varsin dra-maten kärra gick vi ner mot Medborgarplatsen. Min kollega anförtror mig då att han känner sig obekväm med att gå omkring med kärran. Och han är verkligen orolig för att möta några av sina vänner. Enligt honom är dra-maten kärran starkt förknippad med gamla tanter och skulle definitivt förstöra hans image som häftig ung man.

Förra helgen arbetade en jämnårig kvinna tillsammans med mig och vi gick med våra dra-maten kärror för att handla mat. Hon berättar att hon känner skam när hon drar sin kärra, att hon verkligen skäms. Jag tycker det hela är lite komiskt och vitsar till det.

- Nu tar vi skammen i handen och går. Ett litet motsträvigt leende får jag.

En av vaktmästarna berättar senare för mig att en av hans kolleger vägrar att använda dra-maten kärran sedan han vid ett tillfälle då han kom dragandes med den och passerade en grupp unga pojkar som roade sig med att sjunga, ”här kommer lilla gubben, håhåjaja, dragandes på  sin kärra” melodi ”här kommer lilla Ludde håhåjaja, bärandes på sin kudde håhåjaja”.

Efter denna händelse vägrar han absolut att använda kärran.

Själv har jag vänt skammen ryggen, så jag tar den i handen och går mina shoppingrundor. ”Här kommer lilla Britta, håhåjaja…”
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det här inlägget postades i vardagligt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Dra-maten kärran och skammen

 1. Klasklättermus skriver:

  En sån kärra får mig osökt att tänka på Stig-Helmer med det karatäristiska knirrandet.
  Tycker ej att det är skämmigt att dra en sådan,sparar både rygg och armar.

 2. Cecilia skriver:

  Jag har köpt mig en sådan kärra. Har aldrig använt den, men ska göra det när kyl och frys börjar eka tomt. ;)

  /Cecilia

 3. Sara skriver:

  När jag bodde mitt i stan så hade jag en sådan där ”tantväska” när jag handlade. Hur smidigt som helst! Jag skämdes inte det minnsta utan tyckteag var smart och undrade varför inte alla använde en sådan? ;)

 4. brittasblogg skriver:

  Sant, men i rulltrapporna är de inga problem

 5. LiLo skriver:

  Det är väl mer skämmigt att kånka fast man egentligen inte orkar?
  Jag önskar att det fanns nån stans att låsa in den på t-bane stationen.Att släpa den tom hela vägen till jobbet och sen tom på tunnelbanan hem igen för att fylla den i hemmacentrumet känns konstigt.
  Sen är dom inte så bra i trappor, tyvärr!
  Tur att jag bara har ca 50 meter till affären, får gå flera gånger, eller lura med mig maken!

 6. brittasblogg skriver:

  Fatou, spar den du fyller snart 40 och efter det brukar den komma till användning.

  Bitten jag håller med dig det här är verkligen ingenting att skämmas över.Sanningen att säga är jag helt förundrad över vad som skulle vara så skamligt. förstår det verkligen inte?

 7. Bitten skriver:

  Eftersom jag har en högerarm som inte vill bära minsta lilla, knappt ens mina VANTAR mer än några meter, och en vänsterarm som börjar bli lite trött på att göra jobbet själv, i synnerhet som THE högerarm under hela livet fram tills den inte ville längre gjorde nästan ALLT jobb och vänsterarmen alltid varit lite mesig och fumlig, så har jag en Dra-Maten sedan 4 år tillbaka.. (Är faktiskt inne på min tredje nu) Visserligen är det stackars Vänster som får dra hela tiden, men det är klart att föredra framför att BÄRA!! :-) Jag skulle verkligen inte kunna leva utan den.. så Hårdrocksfarmor knallar stolt omkring med den på släp!! :-) Skämmas ska man bara göra om man varit elak mot någon, inte för sånt här!! :-)

 8. Haha, jag förstår nog dina kollegor mer än dig! Jag fick nämligen en sån sista gången jag var i Norrbotten för att få hem en del grejer, men jag kan säga att jag inte använt den sedan dess… Du hade kunnat leta fram den jag har och tagit den! :-D

 9. theWitch skriver:

  Jag har också en dramaten, och jag ÄLSKAR den! Familjen säger sig skämmas, och de VÄGRAR följa med till affären om jag tar med mig dramaten, men det struntar jag i. Den är något av det bästa jag någonsin har köpt.

  Tack för idag, förresten! Det måste vi göra om!

  Kram!

  • brittasblogg skriver:

   Kan du förstå att folk skäms över så små yttre ting, som inte ens sitter på dem själva. Det måste verkligen bero på att folk har för lite att skämmas över (en positiv tolkning) eller att folk i allmänhet skäms över i stort sett allting (den negativa tolkningen). Grattis till scoopet. Ja, det är klart att vi ska göra om gårdagen. Må bäst

 10. brittasblogg skriver:

  Det känns bra. Tack för det.

 11. Smultronet skriver:

  Underbara du <3

  Du fick mig att le för första gången idag :-)

  Bamsekram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge