Paltkok

Är jättehungrig när jag går hem från jobbet. Alltid när jag är hungrig längtar jag efter gammaldags svensk mat, med andra ord svensk husmanskost. Det mesta av den maten har lång tillagningstid. Trots riktigt lång tillagningstid bestämmer jag mig för att koka pitepalt.

För att överleva i väntan på maten har jag gjort mig ett par smörgåsar, men inte fler än att jag ska orka sätta i mig ett par goda paltar.

Under det jag rullar palten står jag och tänker på min mammas goda blodpalt. Något jag aldrig lärde mig att laga, men så kommer jag på att min svägerska gör god blodpalt. Jag måste komma ihåg att få hennes recept.

När jag står där och rullar palten (man hinner tänka mycket vid långkok) kommer jag på att detta är  första gången jag gör palt för att äta den  ensam. Palt är nog en sådan där social maträtt. Något man äter tillsammans med många människor. Undrar varför det är så? Kan det bero på att den är ganska omständlig att göra. Eller är det därför att den är en kulturell maträtt, norrländsk sådan.

Själv brukar jag göra den när jag äter tillsammans med mina barn, men idag ska jag äta den ensam och frysa in resten. För mig är det okey, men undrar vad barnen tycker när jag gör palt och de inte är här. De är nämligen väldigt förtjusta i den norrländska delikatessen.

Mina barnbarn kommer dock att vara glad över att inte vara bjudna eftersom de aldrig har lärt sig att tycka om vår norrländska kulturmat. Jag tycker riktigt synd om dem när jag tänker på vad de går miste om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i familj, vardagligt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Paltkok

 1. amanda skriver:

  Men fy fan va gott!! Har inte ätit palt på 30 år. Har ingen aning hur man gör heller, och ingen att fråga längre. Men jag kan fortfarande längta efter palt, och helst då leverpalt som är min favorit, men vilken som helst funkar. Och gärna stekt dan efter.

 2. brittasblogg skriver:

  Annie tack så mycket.

 3. Gunnel skriver:

  Jaaa, det var domida det hette! Jag har faktiskt tänkt en del på det men ordet som kommit var hela tiden mamadou… Vad det nu kan betyda? Mmm, domida var jättegott! Och den där couscouspuddingen efteråt var som ris a la malta fast mycket, mycket bättre. Dags för en ny bloggkategori ” Brittas bästa recept” kanske? ;-) .
  Kram

 4. Annie skriver:

  Måste ju tillägga att kul och se dig Du strålar verkligen och ser så fräsch ut Kram Annie

 5. Annie skriver:

  Oh gud va det lät gott.Har inte ätit kroppkakor på säkert 8år Kram på dig

 6. Gunnel skriver:

  Även jag har frysen full med palt. Nej, jag har inte lärt mig utan utnyttjar helt fräckt ”den äldre generationen”, d v s mamma har varit på besök.Men efter att ha sett henne i aktion, där det är mycket ”en domp av ditt och en domp av datt och så känner man när smeten är bra”, tror jag att jag får fuska med paltmix när jag någongång ska försöka själv. För appropå snabbmat, nuförtiden finns det ju genvägar även till långkoket palt. Som visst är i princip som originalet(vilket i och för sig endast är hörsägen).
  Själv går jag på lussebullarna idag. Och tänker som alltid på Kristiina när jag knådar degen. Är det någon som kan göra lussebullar är det hon.

  • brittasblogg skriver:

   När jag tänker på dina bullar blir jag mer sugen på dem än på lussebullar. Sanningen att säga så är lussebullar inte min stora grej. Själv får jag dem alltid för torra.
   När jag skulle lära mig laga gambisk mat hade jag samma problem som du hade med din mamma; ”så tar du lite av de, och mer av det här och smakar de si så gör du så” Ja det var många lite, mer och si och så som skulle tydas, men trägen vinner och idag är jag hyfsat duktig på att laga gambisk mat. Kanske minns du då jag lagade domida?

 7. Bitte skriver:

  Glömde att skriva att palten ska koka i 1 timma.

 8. Bitte skriver:

  Hej Britta! Roligt att du gillar min blodpalt. Ska försöka att skriva ner ett recept som du kan prova.

  0,5 liter blod spädes med 0.5 liter vatten.

  3 tsk salt

  Rågsikt.

  Ca: 1 kg färskt sidfläsk eller bogfläsk som du saltar själv,det ska vara mycket salt.

  Rimsaltat fläsk är inte bra till blodmat, det får aldrig någon färg det förblir knallrött och verkar inte så aptitligt.

  Prova dig fram med rågsiktsmjölet till rätt konsistens så du kan forma en palt. Tror att jag fick i 20 dl rågsikt sist jag bjöd dig på blodpalt.

  Låt degen svälla i ca:30 minuter.

  Koka upp vattnet med 1 msk salt per liter i en rymlig kittel.
  7 liter vatten blir bra till den här mängden.

  Sätt palten i en träslev, sänk ner den i det kokande vattnet, vänta tills palten ”stiger av sleven” alldeles själv.

  Om man vill kan man använda 1 liter kall kokt potatis som du skalar och pressar ned i smeten. En del använder ca:1 tsk vitpeppar i smeten.

  Har du några frågor så hör av dig.

  Lycka till med blodpalten.

 9. Näääe, mamma, nu är du inte alls snäll! Palt utan att bjuda oss? Ja, brorsan kommer säkert dit och äter den stekt som du fryst in, som gillar den bäst, men jag min stackare ska sitta här med munvattnet rinnande? ;-)

  Hoppas de var ruggigt goda!!

 10. Sara Hall skriver:

  Mamma gör mkt god blodpalt, de var väldigt länge sedan vi åt det men de är gott som variation. John har aldrig heller lärt sig tycka om palt, han tycker i och för sig inte om något. Mamma får göra mjölkstuvade makaroner och köttbullar åt honom när vi har paltkalas. Jag har sagt i många år jag ska lära mig göra palt men inte gjort de än… Såg du halv 8 hos mig från Piteå? Imponerande att den unga tjejen kunde göra Palt, dessutom gjorde hon det en gång i veckan!

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det är din mamma som ska lära mig att göra blodpalt. Den hon gör är jättegod. Nej jag såg inte halvåtta från Piteå, men jag gillar när ungdomar bevarar svensk matkultur. Jag är väldigt förtjust i mycket av den utländska matkulturen, men tycker också att det är viktigt att vi bevarar vår egen. De yngre har i högre grad tagit till sig utländsk mat så därför gillar jag när de också bevarar den svenska. Dessutom tror jag, det här har jag inget belägg för, att man i Norrland har kvar mer traditioner kring svensk mat än vad vi har i Stockholm. Kanske är det därför John är svår i maten? Haha

 11. Jeanette C skriver:

  Hej Britta.
  Vad kul att du blev inspererad av mig att koka palt.
  Nu har jag ätit stekt i 2 dar, så nu e det bra för denna gång. Den blev god.
  Hoppas att din oxå smakar gott!!
  Kram

 12. Marie-Ann skriver:

  Mmmm..palt, så gott:) Älskar husmanskost och försöker laga sådan så ofta det bara går. Snabbmat går verkligen bort! Hoppas maten smakade.

  • brittasblogg skriver:

   Den blev god. Jag har också svårt för snabbmat. Det är något som jag bara tar till i nödfall. När det gäller att äta ute är McDonalds värst, men de har god jordgubbsmilkshake.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge