2010 – har varit ett bra år


Nu går året mot sitt slut och jag tänker tacksamt tillbaka på det fina år jag har haft.

Med hjälp av Krami fick jag arbetspraktik på Allhelgonakyrkan. Där mötte jag massor av fantastiska människor. Bättre väg tillbaka till ett arbetsliv är det svårt att få. De arbetskamrater jag möte där ska jag alltid bära i mitt hjärta. Arbetspraktiken ledde fram till att jag redan i april fick arbete som husmor i Katarina kyrka. Lika fantastisk miljö att arbeta i och lika fantastiska arbetskamrater. Att få arbeta i den miljön gjorde det så enkelt att lyckas. Idag har jag lyckats gå vidare till ett yrke jag verkligen brinner för och det jag en gång utbildade mig till. Det var många, många år sedan jag gav upp en väg att komma tillbaka och att få göra det jag vill. Idag är jag där. Mer behöver jag inte säga för att ni ska förstå hur fantastiskt det är.

Kyrkan har också gett mig det andliga rum jag så länge sökt. Där känner jag mig hemma. Där finns de personer som representerar den Gud jag  ber till; kärleksfull och tillåtande.

Idag ber jag i tacksamhet, ibland för att få hjälp och så lyssnar jag inåt i meditation. Livet är gott när man kan sätta sin tillit till något större än mig själv. Jag behöver inte kunna allt eller klara allt själv. I det andliga är vi som störst när vi vågar vara små. Det finns stunder av fullständig sinnesro och det är stort.

Mina barn är fantastiska människor. Vi har kärlek. Jag litar på dem och de vet att jag finns där för dem. Barnbarnen börjar också att känna sin mormor/farmor. Jag var inte helt självklar för de yngre barnbarnen när jag återkom från ett långt fängelsestraff. Men idag blir de glada när de ser mig och jag är välkommen i deras värld. Det är en gåva att ha en familj som är så nära som vi.

Jag har en fantastiskt fin lägenhet som jag trivs jättebra i. Jag har inrett den personligt och för mig som varit utan eget hem en lång tid är det en gudagåva.

Jag odlar mina intressen som för det mesta är åt det skapande hållet. Jag gillar att skriva, sy, handarbeta och måla. Idag tar jag mig tid för det jag vill göra.

Jag har de vänner jag vill ha runt om mig. Många är så goda vänner att det inte krävs att vi alltid hör av oss mellan varandra. De finns där även om vi inte alltid ses. Inför julen fick jag julhälsningar, brev och telefonsamtal från många av de vänner jag en gång lärt känna i Gambia. Det kändes extra varmt efter så här många år. Att de tagit sig tid att finna mig bara för att visa sin vänskap.

Vänner är bra, men för mig är det också viktigt att vara ensam. Idag gillar jag mitt eget sällskap. Det ger mig tid att göra det jag vill och att se mina egna behov och känslor. Helt enkelt att ta hand om mig själv. Det sociala livet kräver liksom att jag också kan vara ensam för att det ska vara bra.

Det är fantastiskt att leva nyktert. Jag lever ärligt och behöver inte längre låtsas vara någon annan än jag är. Jag gör mitt bästa och det känns som om det duger långt. Det är skönt att slippa ljuga och kamouflera. Jag har min historia men har vågat att göra upp med det jag inte längre vill ha i mitt liv. Jag har sonat mina brott och jag lever nyktert. Jag går vidare och känner livsglädje. Jag är ärligt sagt glad över att jag är jag.

När jag och min dotter ställde upp i Nyhetsmorgon för några månader sen, för att dela en del av vår gemensamma historia fick jag också respons på att min historia kan hjälpa andra. Jag får fortsatt mail från barn som berättar hur de har det när de tvingas leva med familjehemligheter. För dem blev vi en röst som berättar att man kan handskas med problemet på annat sätt. De mailen har gett mig styrkan att fortsätta  att vara öppen. Jag gläds mycket åt att de här barnen får stöd i sina svårigheter bara genom att jag öppet står upp för den jag är, vågar berätta hur det var och att livet kan ändras. Det är gott att kunna hjälpa andra bara genom att vara den man är.

Vägen tillbaka till ett liv jag ville ha började på insidan, på Hinseberg. Då var det ganska tufft. Det gjorde ont att göra upp med sitt gamla liv. Det väckte många svåra känslor som jag då mest ville fly från. Men längtan och hoppet efter ett liv som jag kunde stå för var starkare. Jag gjorde slut med mycket i mitt liv som jag inte längre ville ha. Jag började leva och göra val som skulle leda fram till ett liv som jag ville leva. 2010 fick jag äntligen så mycket frihet att jag kunde prova ut det livet. Den 24 oktober muckade jag på riktigt och då visste jag att det är så här jag vill leva.

Mitt liv är idag värdigt, det är så här jag vill leva, det är den här jag vill vara. De där besluten jag började ta  2007 har lett fram till mitt liv idag 2010. Det blev vad jag ville,  2010 har varit ett fantastiskt galet och bra år

Det känns som att jag har överlevt för att få leva!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i tankar, vardagligt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till 2010 – har varit ett bra år

 1. Anna skriver:

  Fantastiskt läsning! Styrka och ödmjukhet, allt i ett.
  Det är en gåva att få chansen att leva och inte bara överleva.
  Ta hand om dej!

 2. Systerdyster skriver:

  Önskar dig ett fint 2011. Jag har insett att så länge jag håller mig nykter så fixar allt sig. Kanske inte alltid på det vis jag tänkt mig, men på något vis.

  Det var länge sedan jag var på en Allhelgonamässa men oj, vad det betydde mycket för mig att få sitta där och få höra att jag var förlåten. Det lade på något vis grunden till att jag kunde börja förlåta mig själv. Jag är bara pyttelite ‘avis’ på att du jobbar med Olle. ;-) Allt gott och kram!

  • brittasblogg skriver:

   Du har rätt nykter och drogfrihet är grunden. Olle är en fantastisk person och det är verkligen en gåva att ha fått arbeta med honom. Jag har i dagarna bytt arbetsplats, men Allhelgona kyrkan och Katarina kyrka kommer alltid att vara min andliga hemvist. På tal om förlåten så hade Olle hört en statistik om vilka tre meningar vi helst vill höra. De är följande:
   1. Jag älskar dig
   2. Du är förlåten
   3. Maten är klar
   Det är som prästen Erik sa en bra sammanfattning av Allhelgonakyrkans verksamhet. Gott Nytt År och kram.

 3. Bitten skriver:

  Önskar dig ett jättefint 2011

  Kram

 4. LiLo skriver:

  Det låter underbart, och fast jag inte känner dig så känns det så starkt att du har det så här, helt enkelt för att du är värd det! Kram

 5. annajelsa skriver:

  Gott Nytt år faster!
  Hoppas att ditt 2011 blir så bra som det bara kan bli, med kärlek-familj-vänner och arbete!
  Ett nytt år med nya möjligheter!!
  Kram// Anna

 6. Jeanette C skriver:

  Gott Nytt År Britta.
  Jag instämmer med dig 2010 var ett bra år!!

  Jag återförenades med min dotter efter 4 år, fick en son i sommras och muckade den 23/12.

  Du skriver så bra!!! Kollar din blogg varje dag.
  God fortsättning!!

  Kramar

 7. amanda skriver:

  Jag hoppas det nya året blir ännu bättre än det förra.
  Gott Nytt År Britta.
  Jag ser fram emot att få träffa dej snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge