Narkotikaklassad medicin i anstalt

I början av oktober i år redovisades en undersökning som visade att narkotikaklassade mediciner ökade på anstalt. Det innebär att alltfler läkare på anstalt skriver ut narkotikaklassade preparat till de intagna. De anstalter som toppade listan var anstalten i Haparanda och kvinnoanstalten Färingsö utanför Stockholm.

Som före detta fånge på Färingsöanstalten kan jag intyga att utskrivning av mediciner på Färingsö är bedrövligt hög. Vid flera tillfällen la dåvarande sjuksköterska huvudet på sned och undrade om jag behövde något att sova på eller något mot värken. Plus de receptbelagda bantningspreparat som jag också blev erbjuden. Alla dessa preparat blev jag erbjuden utan att ens ha frågat efter dem. Problemet är att som nykter narkoman ständigt tvingas stå inför frestande val när man kanske inte mår så bra. Naturligtvis var det många som tog tillfället i akt att bedöva sig.

Vid ett tillfälle fick jag frågan om det fanns mycket narkotika på Färingsöanstalten. Jag svarade lite ironiskt att det inte var nödvändigt att smuggla in narkotika på anstalten eftersom piller var så generöst utskrivna. Jag fick en knäpp på näsan av en anställd som hörde mig och som då  kallade mig lögnare. Jag måste säga att det känns ganska gott att få mina iakttagelser bekräftade i ovanstående undersökning. Färingsö och Haparanda är alltså i topp med att skriva ut narkotikaklassade mediciner, men generellt är förekomsten av narkotikaklassade preparat högt på våra fängelser. Samtidigt som en ny undersökning hävdar att narkotikan minskar i våra fängelser. Kanske hade jag inte helt fel i min ironi att den illegala narkotikan minskar i betydelse då den legala utskrivningen av narkotikapreparat är så lättillgänglig.

Jag är övertygad om att den höga utskrivningen av piller är ett sätt att hålla de intagna lugna och att kunna visa upp snygg statistik att man minskat narkotikan på fängelset. Och därmed leva upp till den nollvision kriminalvården satt upp som mål.

Det är en lögnaktig och oärlig hantering som på inget sätt minskar  det lidande som ett narkotikamissbruk innebär. Det är ett underhåll av det missbruk många intagna sitter fast i och (Gud hjälpe oss) kanske också en etablering av nya missbrukare bland de intagna.

Man förfasar sig över den illegala narkotikan och kallar sig för behandlingsanstalter medan man tillgodoser de intagna med liknande men legalt utskrivna preparat och kallar det vård. På utsidan kallas det langning och är kriminellt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i debatt, kriminalvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Narkotikaklassad medicin i anstalt

 1. Néa skriver:

  Ja, jag kan inte annat än tro dig. Även jag har förstått att så är fallet, att de intagna också byter ”medeciner” med varandra och sparar och överdoserar för att få en kick.

  (Undrar vem som vill ha nån annans slemmiga tablett? För dom måste ju sätta dem i munnen direkt dom får medicinen… Men är man beroende spelar det kanse ingen roll?)

  • brittasblogg skriver:

   Du har nog rätt i att det är drogen som styr. Det finns definitivt mer destruktiva saker för att få den åtråvärda drogen än att svälja andras slemmiga tabletter. Själv kan jag uppröras över alla de förnedrande visitationerna, kontrollerna och indragning av ”självklara” personliga saker inne på cellerna för att bekämpa den illegala narkotikan. Och samtidigt ha en massutskrivning av legala narkotikaklassade preparat som fungerar precis lika bra som de illegala. Inte nog med att de gick att få ut. Jag var vid flera tillfällen erbjuden sådana utan att efterfrågat dem på Färingsö.
   I ärlighetens namn måste jag säga att det är stor skillnad på anstalterna. Min erfarenhet av Hinseberg är att där var man väldigt restriktiv. Nu var ju jag på behandlingen på Slottet och där var inga sinnesförändrande medel tillåtna.
   När jag skriver om kontrollen för att förhindra illegala droger på anstalten tycker jag naturligtvis att de ska finnas kontroll, men många är kränkande utan att ge resultat. Och sätter man det i relation till bristen på behandling så blir det verkligen fel.

 2. LiLo skriver:

  Intressant läsning, det är svårt att få reda på sånt här annars, tack för att du delar med dig.

  Ha det gott

  • brittasblogg skriver:

   Det är ju tyvärr så att slutna enheter såsom kriminalvården inte delar med sig. De som finns intagna blir sällan hörda eller trodda. De som orkar stå fram och föra en saklig debatt är få. Många som varit intagna i systemet är kvar i missbruk och kriminalitet. De lever kvar i en vi och dom värld och därför blir sakligheten i deras kritik alltför svartmålad. Kriminalvårdens höjdare gömmer sig bakom sekretess och säkerhet. När de väljer att göra uttalanden är de väl övervägda och gömmer sig bakom statistik som inte alltid ger en korrekt bild. Den typen av uttalanden speglar inte heller verkligheten.

   En saklig och ärlig belysning av kriminalvården skulle ge många fördelar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge