Städning av olika skäl

Kommer hem från nya jobbet och storstädar. Inte av den anledningen att det är nödvändigt. Nej, jag bor ensam och är duktig på att plocka och torka efter mig, så någon städning stod inte och ropade högst på listan.

Men jag har suttit hela dagen och vi har pratat om min roll i projektet och vi har pratat om alla andras roller. Allt i projektet är nytt så vi har pratat om hur saker ska utformas och vem som gör vad, vad vi inte får glömma och nya idéer och och… Helt enkelt massor av prat, absolut nödvändigt och det är intressant och roligt att få vara med från början. MEN jag är ju inte van att sitta still så till slut värker kroppen av obrukad energi.

Så skönt det är att komma hem och röja. Det är faktiskt så att jag önskar att det vore lite mer ostädat och rörigt. Men jag städar ändå och tvättar mattorna i köket.

Jag tycker om att städa, rensa ogräs, baka, laga mat eller något annat monotont när jag behöver tänka. När händerna rör sig och är sysselsatta så är det som att också tanken blir friare i rörelsen. Om jag sitter och tänker eller ligger i sängen och grubblar så slutar det ofta i ett ältande där tanken fastnar och inte har så mycket kreativt att ge. Men när jag rör mig då får tanken ”luft” och blir fri och skapande. En skapande kropp ger en skapande tanke.

Och det har varit mycket nytt idag så det fanns mycket att samla tankarna kring. Nu har jag städat klart och det är mycket som har klarnat i huvudet också. Tänk om det är så här mycket nytt varje dag och massor av tankar som ska redas ut efter arbetsdagens slut. Då får jag skaffa städfirma på kvällarna eller nått.

Kommer ihåg när jag gjorde behandlingen på Hinseberg och en av mina medfångar hade haft en svår dag i gruppen. Det hade varit mycket som hade handlat om henne och jag vet att mycket varit smärtsamt för henne. När vi kommer ner på avdelningen tömmer hon cellen på allt som är löst och städar. Jag menar verkligen städar. Så skakas och putsas allt som hon tagit ut i korridoren innan det ställs tillbaka i en kliniskt ren cell. Städningen är i det här fallet ingen rofylld eftertänksam sysselsättning. Det dunkar och låter i alla hennes städmoment.

När hennes tempo dämpas och ljuden blir lugnare frågar jag försynt hur hon mår?

- Vet du, säger hon, och sätter händerna i sidorna. Fick jag inte städa var skulle jag då placera all frustration. Nä, städningen kan de då aldrig ta av mig fortsätter hon och tittar menande mot vaktrummet.

Jag visste precis vad hon menade. Jag hade också varit ”där” och många med oss. Man kan nog säga att generellt fanns det gott om renstädade celler på Hinseberg.

En annan städhistoria utspelar sig hemma hos min dotter. Hon sitter i vardagsrummet med sin dåvarande man. Jag städar hennes skåp och lådor.

- Varför är din mamma arg, säger hennes man.

- Arg, vadå arg, undrar dotter?

- Jo, säger han hon städar och det smäller hela tiden i skåp och lådor. Det låter som om hon håller på att riva köket.

Han hade rätt jag var skitförbannad på något som hänt. Jag minns inte vad, men jag lärde mig nått jag inte sett hos mig själv. När jag är arg städar jag gärna med dunder och brak. Snacka om träffsäker spegling.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, tankar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Städning av olika skäl

  1. Marie-Ann skriver:

    Ja det är gott att bli av med lite frustration på att få städa. Kan man passa på att smälla lite extra i lådor och skåp och sedan är allt bättre efteråt:) Rena rama terapin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge