Bokrecension

Toni Morrison En välsignelse

Toni Morrison är min absoluta favorit. När hon fick nobelpriset i litteratur 1993 för sin bok Älskade blev jag rörd till tårar.

I boken En välsignelse skriver hon ännu ett mästerverk. Boken utspelar sig i en tid då slavhandeln ännu är en relativt ny företeelse i USA.

Slavkvinnan ger bort sin dotter till en vit man som ser god ut för att skydda henne från andra mindre goda män. Flickan kommer för alltid  att känna sig avvisad.

I flickans nya värld får vi möta andra människor. Kämpande människor som bygger landet, människor avskilda från sitt folk.Den handlar om utsatthet och dess överlevnad. Hennes bok är en bit levande  historia för det framväxande landet USA. Varje ord i boken är läsvärd.

Morrison är i min bokvärld något av det bästa som ges ut. Jag måste berätta om den bok jag läst så många gånger att jag tappat räkningen ”Solomons sång”. En färgstark familjeskildring i generationer. Om den svarta befolkningen i ett slavfritt USA men med fortsatt stora motsättningar mellan vita och svarta. Där finns också parallellt konflikterna mellan de svarta. Att försöka finna ett liv på de vitas villkor ses som förräderi bland andra svarta.

Det är en komplex historia som visar människor olika sidor, gott och ont, kärlek och hat, människors vilja att utvecklas och människors vilja att bevara sitt ursprung. Det står i motsättning men som människor är vi en del av alla dessa motsättningsfulla egenskaper och viljor. Ingen skildrar det bättre än Toni Morrison.

En annan bok av Toni Morrison också mycket läsvärd och kanske den som är enklast i språk och handling är Sula.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i bokrecension, tankar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bokrecension

  1. smultronets skriver:

    Ny författare för mig detta, men låter helt klart som min gener. Finns de som ljudböcker tro? eller har du något ex att låna ut vid tillfälle?

    • brittasblogg skriver:

      Salomons sång, favoritboken och dyrgripen, kan du få låna vid tillfälle. Sist jag var på Biblioteket såg jag att de hade Sula och naturligtvis hennes nyare böcker. Kan tänka mig att hennes nyare böcker, speciellt Älskade, som hon fick nobelpriset för finns som ljudbok. Men påminn mig så får du låna Salomons sång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge