Härliga söndagar

Jag har valt att göra söndagar till min dag. Vilket innebär att jag inte bokar en massa saker eller möten på söndagar. Jag har inte en massa måsten av saker som ska göras. Jag har den dagen för att skapa rutiner som betyder mycket för mig. Det mesta av dagen är bara  att  få vara där jag kan välja att göra saker som känns bra och utvecklande för mig.

Jag vill sova utan att vakna  till väckarklockan. Ligga kvar i sängen och läsa en bra bok. Sitta vid datorn i bara morgonrocken mest hela dagen. Den mat jag äter ska vara snabblagad eller helst ska det vara något jag bara kan värma upp.

I lugn och ro går jag igenom den kommande veckan. Kollar att jag fått med alla möten och personer jag lovat att träffa. För in dem i veckans schema. Kanske behöver jag några ombokningar för att få saker att fungera. I det här bokandet finns det en viktig person att boka in, nämligen mig själv. Finns det tid för mig att vila, att träna, att få vara social, ensam, kreativ… Ja, en liten del av mig själv måste få sin tid under veckan. Inte alla bitar varje dag, men mina behov ska få sitt utrymme när veckan planeras. Det innebär också att vissa saker tas bort. Det finns en massa saker som inte måste vara med. Att ta bort är lika viktigt som att sätta dit.

I boken Munken som sålde sin Ferrrari  tar Robin Sharman upp vikten av att planera sin arbetsvecka för att få tid för just egna behov. Men också för att motverka den stress en oplanerad arbetsvecka kan ge. En timmes förberedning och planering kan spara oss många timmars stress på grund av oförberedda arbetsuppgifter.

En bok som jag har recenserat i den blogg  jag har tillsammans med min dotter Någons mamma – Någons dotter.

Söndagar kan också vara en lång promenad utan mål. Glädjen att få skriva på något som jag vill förmedla. Att få blogga. Söndagarna kan vara allt jag vill för det är min dag som jag gör vad jag vill med. Mest tillfredsställer den mina behov av ensamheten och rätten att dra mig undan. Ofta stänger jag av telefonen.

Tid att vårda blommorna. Att låta levande ljus vara det som lyser upp lägenheten med all den ro det ger.

Det är en aktiv fritid och en aktiv vila. Det är ju så att när jag kommer hem trött en vardagskväll så orkar jag sällan ta mig för något av det där jag vill göra. Är helt enkel för trött för aktiviteter och kreativitet. Fritiden innehåller en del måsten av saker som måste bli gjorda, andra måsten av aktiviteter som kräver kontinuitet tex träning. Vilan som behövs blir mest vad man orkar förta sig och inga aktiva val av något man brinner för. Så söndagarna blir min bästa fritid, då jag är verkligt fri och utvilad att göra val som jag längtat efter.. På söndagarna är jag aktivt vilande det vill säga jag vilar i det jag vill göra. Gör saker som ger något tillbaka, som får mig att känna mig nöjd.

Söndagar är ofta en semla till kvällskaffet eller någon annan favorit. Men den här söndagen är det en semla.

Det är de planeringar jag gör på söndagarna, den vila jag tar mig och de aktiviteter jag gör som får resten av veckan att fungera. Det är söndagarna jag längtar till när något i vardagen känns tungt. Härliga söndag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i vardagligt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Härliga söndagar

 1. Gunnel skriver:

  Du är så klok Britta! Det är både beundransvärt och eftersträvansvärt att leva sitt liv på ditt sätt. Jag tolkar det som att du hela tiden strävar efter att vara närvarande, i stort och smått, och därmed gör aktiva och medvetna val. Det är det inte alla som mäktar, eller kanske har verktyg för , men jag tror att det är nyckeln till att leva ett harmoniskt liv. Jag inbillar mig inte att det är enkelt, men är väl som med allt man övar, orkar man bara vara trägen blir man allt bättre på det.

  Extra plus för att du unnar dig guldkanter. Vad vore livet utan en semla? Urtrist!

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det är sant det är en vilja att vara närvarande och det krävs träning. Ibland lyckas jag bättre och ibland sämre, men betydligt bättre nu än tidigare, så jag kan säga att träning ger resultat. Hoppas att allt är bra med dig och den lilla. Kram

 2. Sara skriver:

  Det lät nästan som ett inlägg jag själv skulle kunna skriva. Jag har ett stort behov av att få vara själv. Det har jag alltid haft samtidigt som jag är social. Jag blir stressad om jag har en hel vecka uppbokad utan tid för mig själv. Sedan jag fick barn är den där tiden att vara helt själv, att ha huset helt för sig själv svår att få till. Men ibland går det och då njuter jag verkligen. På helgen vill jag ha minst en dag som inte är uppbokad, en dag då jag kan göra vad jag vill då jag inte behöver vara social eller åka bort.

  • brittasblogg skriver:

   Jag vet att det är en lyx jag kan unna mig för att jag inte har barn som bor hemma längre. Samtidigt är det ju så att är det någon som skulle behöva en ”dag off” så är det småbarnsföräldrar.

 3. LiLo skriver:

  Det låter skönt att medvetet ta en sån dag. Fast vet du vad som glädjer mig mest i detta inlägg?

  Att du talar om att du inte orkar vara aktiv och kreativ en vardagkväll! Det är lätt att inbilla sig att ”alla andra” flänger runt mellan aktiviteter, umgänge och långpromenader varenda vardagkväll och är hur ”duktiga” som helst!

  Självklart VET jag att det inte är så, varför skulle i så fall flimret från TV apparater synas i så gott som vartenda fönster??

  Skönt också att ha en dag att längta till!

  Ha de gott

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det är skönt. Bäst av allt är att inte ständigt jämföra sig med andra, utan att anpassa sitt liv efter egna behov. De flesta av mina bekanta är mycket yngre än jag skulle jag ”flänga runt” i deras takt skulle jag antagligen stupa av utmattning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge