Meditation

Jag har i ett tidigare inlägg berättat att jag gör en form av självrannsakan varje kväll. Jag har också en vana hur jag börjar min morgon.

Varje morgon sätter jag mig med tända ljus och skön  musik .

Tex Sofia Jannoks visor sjungna på samiska. Andas djupt och mediterar en stund. Det behövs inte lång stund bara en liten stund för att nå mitt inre. Sitta där tyst och nöjd med att en ny dag nalkas. När det där lugnet jag söker har brett ut sig i mig öppnar jag ögonen.Andas djupt och tar med mig det lugn jag uppnått för att möta dagen.

Jag läser en text ur min meditationsbok.

Och fast den här boken nu har följt mig i många år så finner jag alltid något nytt i texten att reflektera över. Troligen är det så att när jag läste samma text ett år tidigare var det andra saker som blev viktiga för mig i texten än när jag läser samma text idag. Jag läser utifrån de behov jag har idag. Boken har blivit en vän som troligen har mycket att bidra med i sin klokhet ytterligare några år.

Jag reflekterar över texten för idag. Jag tänker på vad den här dagen har i sina utmaningar och kanske bär jag med mig något ur kvällens tankar från Bra-tack-hjälpboken. Så formulerar jag dagen mål. Bara för idag ska jag ”träna mitt tålamod”, ”fokusera på arbetet”, ”vara modig”, ”hjälpsam”….

Jag skriver ner mitt mål och bär det med mig som dagens utmaning. Det låter kanske barnsligt, men jag har ofta upplevt det som om den där stunden på morgonen gör att dagens föresatser blir enklare att genomföra. Den där dagen jag skrev att jag skulle vara modig genomförde jag saker som krävde stort mod…

Jag kan irra omkring under dagen. Känna mig osäker och stressad. Jag kan uppleva tillkortakommanden, att jag gör bort mig och att saker inte alls blev som jag hade planerat. Ofta är livet lite lynnigt av sig och det är inte lätt att klara av alla de krav vardagen sätter på oss. Det är livet och vi drabbas alla av det. Med några djupa andetag kan jag ta mig tillbaka till morgonens lugn. I stress och motgångar kan jag bära med mig det lugn som morgonens meditation gav. Därför mediterar jag.

Morgonmeditationen hjälper mig att finna fokus. Självrannsakan på kvällen hjälper mig att sätta rimliga krav. Vi är bara människor och för att må bra är det just det vi måste tillåta oss att vara,  människor. Det är gott att vara människa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i andlighet, känslor, tankar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge