Tandläkarbesök

När man suttit en tid i fängelse är det mycket som blir eftersatt men också konstigt att förhålla sig till när man kommer ut.

En sak som jag tycker är under all kritik när det gäller kriminalvården är deras sjukvård. Jag ska inte gå in på den saken  men jag kan säga att jag tackar Gud för att jag inte drabbades av någon svårare sjukdom under den tid jag satt i fängelse.

Tandvård är en annan sak. Människor har en bild av att när man sitter i fängelse får man all sin tandvård bekostad. Så det skulle med andra ord vara en bra tid för att putsas upp gaddarna, men så är inte fallet.

Den tandvård man får är den absolut mest akuta. Det vill säga vid hysterisk tandvärk. Och då kan man bara bli hjälpt  den dag som tandläkaren finns på anstalt, om man då har sån tur att tandläkaren har plats på listan och kan ta emot en.

Själv sökte jag och fick fond pengar som gav mig möjlighet till en mer avancerad tandvård. Det vill säga lagning av mindre värkande hål, lagning av trasiga plomber och en brygga. För det är jag innerligt tacksam.

Kvalitén på den tandvård jag fick var däremot  mindre bra. Bryggan satt aldrig på plats och det var verkligen en mardröm att använda den. Enligt tandläkaren gick det inte att justera protesen för att den skulle sitta bättre. Ganska snart bet jag också sönder delar av den samt en del av de plomber som blivit lagade. När detta hände var jag redan på vårdvistelse. Jag ringde anstalten för att få ut garanti på tandvården, den hade inte varit billig och det är  samma pris på insidan som på utsidan vad det gäller tandvård.

Nu hade det gått ganska precis drygt ett år sedan bryggan var fixad och det betydde att försäkringen inte längre gällde. Vilket förvånar mig när kostnaden för den låg över 10 tusen. Den hade aldrig suttit bra och nu var den trasig.

Jag fick söka en annan tandläkare på utsidan för att se om något kunde räddas. Nu inträffar det som ofta händer i såna här situationer.

-Men var är din gamla tandläkare? Var har du tidigare fått tandvård??

Det kan bli väldigt pinsamt. Jag kan ju förstås välja att ljuga och säga att jag bott utomlands, men det är besvärligt med lögner. Dels ska man minnas dem, men det kan leda till ytterligare frågor som slutar i värre pinsamheter. Dessutom har jag ett beslut inom mig att min tid att leva med lögner är förbi. Livet är så mycket enklare när man lever med sanningen. Så jag ser tandsköterskan i ögonen och svarar ”jag har suttit i fängelse, så den som skött min tandvård är tandläkaren på Färingsö anstalten”

Det här kan av erfarenhet sluta i en katastrofsituation, man känner hur man som kund eller patient blir värd så mycket mindre. Det finns inte längre någon dialog utan man blir tilltalad ovanifrån och ner om man överhuvudtaget blir räknad eller värd att tala till alls. Eller så blir det ännu värre; man blir klappad på huvudet och tilltalad som det offer de anser en vara. Jag säger det att det värsta som finns är att bli ett offer. Det finns många som ”överlever” på att göra sig till offer, men jag hatar det.

Den här tandläkaren och tandsköterskan var annorlunda. De behandlade en som en människa fullt kapabel att tala med som jag utgår ifrån att de behandlar andra patienter. Han fick bryggan lagad och han kunde bryta till den så att den sitter fast utan att jag behöver fästa den med en massa kladd som ändå inte funkar.

Han sa faktiskt också att jag hade dåliga lagningar. Dessutom var slipningarna så dåliga att munnen var svår att hålla ren. Där fanns en massa mellanrum som inte gick att använda tandtråd i då den fastnade i alla oslipade lagningar.

Han renoverade där det blivit problem på grund av slarvar. Idag gjorde jag ett återbesök hos honom. Där finns inga håll då tänderna går bra att sköta, bryggan sitter fortfarande bra och jag riskerar inte att bita sönder den. Plus att den fyller sin funktion den går att tugga med.

Nu sa han också att i sanningens namn var de lagningar jag visat upp ett år tidigare bland de värsta han sett.

Det blev en extra kostnad men mycket mindre än den jag betalade på Färingsö och nu har jag en tandvård som fungerar.

Jag vet att den tandläkare skulle inte överleva på utsidan om den gav den tandvård som ges inne på Färingsöanstalten. Lite bittert tycker jag nog det är när det är samma pengar som betalas ut.

Glad är jag att jag idag får den tandvård jag får och för den fördomsfria personal som jag möter där.

Jag har sonat mitt brott. Idag har jag jobb och bostad. Jag lever nykter och har tagit avstånd från allt som är kriminellt. Då är det så skönt att kunna vara ärlig och ändå  mötas som den jag är idag och inte som den jag var igår.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, kriminalvård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tandläkarbesök

 1. LiLo skriver:

  Så skönt för dej att hitta en vettig tandläkare, utan hemska fördomar.
  Hemskt att det finns personer som kan tänka sig att sko sig på precis vad som helst.

  Min tandläkare är en speciell typ, duktig utan att hela tiden försöka få en att göra DYRA grejer, utan att köpa ny utrustning som patienterna ska betala. Han mottagning är som ett tandläkarmuseum, väldigt speciellt.
  Jag har listat ut att många av hans patienter får hjälp med kostnader av socialen, så jag tror han är rätt fördomsfri även han.
  Generös med avbetalningar och min väninna får ta hunden med sej in…Äckligt tycker en del, men jag bryr mig inte.

  Kram på dej, ha en trevlig helg

 2. smultronets skriver:

  Har hört en del liknande genom åren…du är inte ensam o Färingsö inte unikt. Jag antar att det finns ett o annat undantag – som alltid.

  Det gör mig så gott att läsa att du blev bra bemött hos din nya tandläkare, med din ärlighet, som den goa o varma kvinna du är.

  *kram*

  • brittasblogg skriver:

   Tack. Ja, jag sitter fortfarande kvar i värmen från det tandläkarbesök jag gjorde idag. Det finns människor och så finns det människor, om du för står vad jag menar. En del de bara värmer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge