Människovärdet

Idag när jag satt på tunnelbanan hörde jag ett mycket märkligt samtal mellan två kvinnor. De båda kvinnorna var i 25-årsåldern och var till sitt utseende ganska vardagliga. Den ena var kraftigt sminkat, lite för mycket i min smak, lite överdrivet kanske men  egentligen  helt okey.

Varför jag reflekterar över utseende och hur de sminkade och klädde sig är på grund av de samtal de förde. Dessa unga kvinnor diskuterade en arbetskamrat. De förfasade sig över hur tjock hon var, enligt dem ful, rynkig och gammal. De gjorde narr av henne och gestikulerade för att ytterligare markera hur tjock hon verkligen var.

Det märkliga är att en av kvinnorna påpekar att arbetskamraten är väldigt snäll, ja faktiskt för snäll. Denna kommentar passerar ganska obemärkt. När också den andra pratar om den hånade arbetskamraten som en räddare i nöden vid en situation på jobbet är detta underordnade  kommentarer. Det berättas också om något tragiskt som inträffat i deras arbetskamrat liv. Detta nämns också lågmält och utan vidare samtal.

Så återkommer de till ”tjockisen och gamlingen”.  Nu blir samtalet livfullt och man härmar sin arbetskollega. Arbetskollegan har tydligen varit förtjust i en manlig kollega på jobbet. De skrattar gott åt detta. Tydligen var också den manliga kollegan gammal. Trots detta undrar de skrattande hur hon hade kunnat tro att han ville ha henne.

Här lämnar jag tunnelbanevagnen skakande på huvudet frustrerad över det jag hört. En snäll och hjälpsam arbetskollega har inte större värde än vad hon väger och hur gammal hon är.

Är det så att man får vara elak men inte tjock. Minimeras alla våra goda karaktärsdrag om vi har ett mindre tilldragande yttre. Är möjligheten att bli älskad bara möjligt utifrån ett vackert yttre.

Och slutligen är inte åldrandet en konsekvens av livet själv.

Ofta tycker jag att ungdom och skönhet har ett stort utrymme när vi bedömer människor. Jag hör ofta ungdomar prata om åldrandet som om det aldrig ska drabba dem. Jag berörs också av hur ovärdigt åldringar behandlas i vårt samhälle. Hur vården blir mer en effektiv institution som drivs i penningintresse och där upprätthållandet av budget får större utrymme än  att upprätthålla människovärdet ändå till livets slut.

Även fixeringen vid yttre skönhet är påtagligt. De här kvinnorna pratade om  kollegans ”brist” på att åldras med stil. Och som det kändes ”dödssynden” att inte göra något åt att hon var tjock. De här kvinnorna var som sagt inga stora skönheter själva utan högst ordinära ändå var de full av negativa kommentarer om andras yttre (de omnämnde även andra kollegers yttre negativt då alltid kvinnliga sådana). De talade högt och jag fick en känsla att de gärna  ville sprida sitt förakt till alla oss i vagnen.

Själv hade jag begränsad ödmjukhet kvar för de två pratsamma damerna och tänkte att man får tydligen inte vara tjock MEN däremot vara hur tjock i huvudet som helst.

Jag minns ett samtal jag hade med en grupp vänner i blandade åldrar. Om de yngre hade fått välja när de gick i skolan så skulle de valt att vara snyggast i klassen medan jag och jämnåriga med mig skulle ha valt att vara smartast i klassen. Visst är det en intressant utveckling?

Slutligen, ”det är inte så illa att bli gammal om man tänker på alternativet”


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, debatt, känslor, tankar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Människovärdet

 1. LiLo skriver:

  Även om jag och mina kompisar säkert skrattade åt hur vissa ”såg ut” när vi var barn och tonåringar, så minns jag inte att det var som nu.

  Inte var vi upriktigt ÄCKLADE som de verkar bli nu.
  En väninna till mig (tant alltså) åkte tunnelbana med sina yngre studiekamrater, när hon lyfte armen för att hålla i sig och en såg hennes NATURLIGA hårväxt utbrast hon
  ”Men har du inte rakat dej, va äckligt”

  Jag förstår inte hur det som kommer helt av sig själv kan anses äckligt och ofräscht??? Det finns ju där av en orsak..
  Om man vill ha det kvar eller inte, det är en smaksak och ett val, men denna äckelkänsla, var kommer den ifrån??

  Lurviga ben värmer på vintern!! : )

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det är sant. Ibland tänker jag på hur vi i min generation slet för att slippa de ”yttre kvinnliga” idealen. Palestina schal är kanske inte världens snyggaste och inte tygskor från Kina heller. Men det stod för något. Precis som skyhöga klackar och push up Bh står för något annat.
   De politiska ideologier vi kämpade för är väl så här i bakspegeln inte alltid vad jag tycker idag, men det fanns ett engagemang och en vilja att gå längre än till sin egen spegelbild. Jag tycker om mode, jag tycker om att känna mig fin och framförallt tycker jag om att ha min egen stil. Men vad blir det av den egna stilen om allt utanför gängse regler blir äckligt. Det jag inte tycker om är när andra tycker sig ha patent på hur vi ska se ut och jag tycker absolut inte om att människovärdet står i relation till hur jag ser ut.

 2. LiLo skriver:

  jag har slagits av den enorma mängd bloggar som behandlar utseende på ett eller annat sätt.
  Jag skräms av att seriösa(?) tidningar som DN har ”skönhetsbloggare”

  Vi som vuxit upp i en annan tid kan nog inte fatta hur stort det är idag.

  Allt detta noppande, fransböjande, rakande, fönande, plattande!

  Det är inte dumt att vara mindre ung!

 3. Levidag skriver:

  Det är hel klart så att man i flera sammanhang har sämre möjligheter om man ,som du säger, har ett mindre tilldragande yttre.
  Har vid flera tillfällen i mitt yrkesliv varit med om tex att man inte vill anställa någon till chef pga personens yttre attribut.
  Det gör mig galen.
  Har även varit med om att personer som redan varit anställda i en organisation, behandlas sämre pga att de varit ”tjocka” eller inte klätt sig enligt normen. Hemskt.

  • brittasblogg skriver:

   Ja, ibland känns det som om vi i all vår ytlighet skapar ett samhälle där slutligen ingen vill leva. För när man på talar ”bristerna” verkar alla vara eniga om att det inte är något vi vill ha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge