När jag tar över TV – soffan

Pratade med en kamrat om Skavlans program på fredagarna. Vi var båda eniga om att han är duktig. Det är underhållande. Det känns som om hans gäster är är avslappnade och öppna trots att han ibland ställer en del frågor som är både privata och kan vara besvärande. Vi var lika eniga om att han inte väljer de gäster vi själva skulle välja i ett soffprogram. (Ja jag vet Skavlan använder inte soffa utan fåtöljer, men jag tycker ändå att det är ett soffprogram).

På en långpromenad någon dag senare började jag tänka på vilka personer jag skulle välja om jag drev ett soffprogram. Det var en rolig tanke och det blev en extra lång promenad.

Först skulle jag naturligtvis ha en programvärdinna som leder gästerna fram till soffan och i övrigt tar hand om dem. Ni som minns Hylands Hörna kommer ju ihåg att det  hade Lennart Hyland. Jag kan ha fel men jag tror att det var så Siw Malmqvist karriär började. Jag har aldrig förstått varför en så viktig person har plockats bort. Min värdinna skulle vara barnbarnet Jai. Den ungen är så vänlig och social så hon skulle till och med kunna få en böld att känna sig välkommen. Dessutom skulle hennes lugn kunna få ett asplöv att sluta darra.

Programmets kock är ett annat barnbarn Isatou självskriven som. Den ungen kan laga mat, så släng er i väggen både Tina Nordström och Per Morberg. Dessutom har Isatou ett sånt vackert leende och det gör sig ju definitivt bra i TV.

Dansartisterna är naturligtvis barnbarnet Binta med sin dansgrupp Blackout. de skulle definitivt ge programmet en ungdomlig känsla.

Dessa tre skulle vara ständigt återkommande inslag i hela programserien då de är duktiga och programmet behöver igenkännande karaktärer.

Här stannar jag upp i mina tankar och känner en djup tacksamhet och glädje över att ha dessa talanger i familjen.

Nu till de övriga gästerna. Musiker är ju fantastiskt att få välja. Alpha Blondy, reagge artisten från Elfenbenskusten, min stjärna. Här kommer det att uppstå ett problem. Jag har alltid hävdat att jag ska gifta mig med Alpha Blondy. Vi är jämngamla, men det går rykten att han har en ung söt fru. Hur ska jag kunna ta någon hänsyn till henne mina planer är ju äldre än hon. Dessutom vill jag nog sitta i hans knä under intervjun, får man det? Hur han är som äkta man har jag ingen aning om men han sjunger som en Gud.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Do6OYtvo7tc]

Den mannen kan sjunga lyssna bara på texten. Om jag ska dö för en man måste det bli HAN.

Nästa artist är också afrikan Youssou N´dour från Senegal. Inte bara för hans fantastiska musik utan också för hans förmåga att göra den afrikanska musiken känd i Europa. För hans engagemang för Afrika att aldrig glömma sina rötter och för hans många musikgalor för att samla pengar som ska hjälpa barn mot malaria. Och inte minst för att han kämpar för att visa det vackra och kärleksfulla i hans religion islam. Med alla de fördomar som vuxit fram om islam så behöver religionen ambassadörer som han.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=torJKQM1yLI]

Hans person och engagemang skulle göra sig bra i soffan.

Andra artister skulle vara Leonard Cohen, Tracy Chapman, Helen Sjöholm och Mikael Wiehe, som skulle tvingas sjunga Flickan och kråkan.

Och så skulle jag bjuda in Jerry Wiliams för att göra min syster glad, hon förtjänar det.

Gäster skulle vara Nelson Mandela i all sin storhet, att sitta intill honom skulle antagligen göra mig stum. Favoritförfattaren och nobelpristagaren Tony Morison, skulle göra mig lika stum. Andra författare skulle vara Susanna Alakoski, Tamara McKinsley , Helbjörn Wassmo, Åsa Larsson, Karin Fossum, John Irving, Gloria Naylor, Gerda Antti, Torgny Lindgren, Jonas Gardell…. Ja, den listan skulle kunna bli oändlig.

Andliga gäster som Desmond Tutu skulle inbjudas. Den mannen är så klok och ödmjuk att man blir salig av att bara lyssna på honom.

Johnny Depp skulle inbjudas för att han är sååå snygg och för hans insatser i filmen Choklad. Andra skådisar är Sandra Bulldock, Mikael Nyqvist, Maria Bonnevie, Pernilla August, Nicole Cage….

Andra viktiga personer är Annika Östberg, som har lyckats växa som människa i en så utsatt miljö.  Hon har inte bara överlevt hon har vuxit. Jag gillar hennes framtoning och ödmjukhet. Detsamma gillar jag hos Agneta Sjödin och hon och jag kan prata pilgrimsvandring. Hon har gjort den vandring jag vill göra. Mia Törnblom för alla hennes böcker och vad de har betytt för mig och vad hon som person har betytt för mig. Men jag får nog passa mig när hon är gäst, för hon är duktig och kanske tar över programmet. KayPollack för sin stora personlighet, sina lärorika föreläsningar och inte minst för filmen Såsom i himlen.

Lars Nyhlén, så vi får veta vad han har tänkt med framtidens kriminalvård. Politiker jag skulle vilja bjuda in är det ont om, de är så blodfattiga de flesta av dem. Gudrun Schyman var ju färgstark tills hon skattefuskade, men man kan ju inte ha en vänsterpartist som fuskar med skatten och nu är hon ju inte längre vänsterpartist. Nej, jag hoppar henne.

Idrottsstjärnorna, Zlatan är häftig, det är svårt att inte gilla honom. Dessutom betyder han mycket för ungarna i förorten. Peter Forsmark, för att ishockey är min favoritsport och han är sporten och den som aldrig ger upp. Kvinnliga sportstjärnor kan inte vara Charlotte Kalla för hon får mig bara att gråta. Det får bli Anja Persson.

Jag ska sluta min galna fantasier här, men kan ni förstå att jag har roligt på mina promenader.

Sen tänker jag på recensionerna av mitt soffprogram. Tänk om jag blir sågad och tittarsiffrorna bara faller. Jag är inte lika diplomatisk som mina barn vid kritik, men inte heller lika dödande i mitt försvar som mitt barnbarn Binta. Jag är nog någonstans mittemellan. Hur bra blir det.  Tänk om det blir som när Stina Dabrowski ledde Debatt och det skrevs stora löpsedlar med texten ”kasta ut kärringen ur studion” Ni hör ju själv, ibland är jag fullständigt galen, men roligt har jag.

En sista undran skulle ni titta på mitt soffprogram?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, tankar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till När jag tar över TV – soffan

 1. Anna skriver:

  Hahaha , underbart inlägg och fin trudelutt av Alpha Blondy han är riktigt talangfull och har verkligen en avkopplande röst=D. Du verkar vara stolt över dina barnbarn och det är jättehärligt att höra.

  Skulle gärna vilja ta ett smakprov av Isatous mat.

  Gäster jag skulle ha med är mina favoritskådisar:

  Richard Gere
  Samuel L Jackson
  Ben Kingsley
  Kate Winslet
  Naomi Watts
  John Hurt

  Det finns ingen film som någonsin rör sig under godkänt när dem är med. Dem strålar som bara attsingen.

  Hoppas allt är bra med dig förövrigt.

  Kram Openminded, snart Baba Jaga (då jag beställt ny bloggdesign och ska döpa om mig snarast)

  • brittasblogg skriver:

   Tack Anna, roligt att du gillar Alpa Blondy. Hoppas att det inte blir problem att hitta din nya blogg. Den som du har nu läser jag i princip dagligen och det vill jag fortsätta med. Vad står Baba Jaga för?

 2. amanda skriver:

  Jag hade nog hellre sett dej som gäst i ett sånt program men du kan ju ha ett eget för det. Du skulle vara skitbra vilket som. Dina gäster däremot var väl inga jag skulle valt direkt, skulle vara J. Depp i så fall för jag tycker att han är en bra skådespelare. Om han platsar i ett soffproram är ju inte säkert för det. Tror iof att det spelar mindre roll vilka gästerna är, det är frågorna som är viktigast. Vet man bara att ställa dom rätta frågorna kan ju vem som helst bli intressant.
  En sak till, ishockeyspelaren heter Forsberg, Peter Forsberg och inget annat. Haha..

  • brittasblogg skriver:

   Jag och namn har aldrig gått ihop det finns nog dem som har fått mer förvrängda namn än Peter F. Jag brukar få mina barn och barnbarn att skratta gott åt mina felsägningar. Ibland har jag tänkt att det skulle vara kul att tävla i en frågesport, men eftersom de aldrig ger poäng för nästan rätt så är jag med alla mina namnändringar och uttalsfel chanslös.

 3. Haha, vilket underbart inlägg för att inte tala om dina gäster! Lite trumpen dock att inte jag får vara med. Men som mamma och dotter skulle jag vara nöjd över att ha mina barn och min mamma med son huvudpersoner, så jag får väl luta mig tillbaka och bara njuta av det! :-)

  Men mest ska jag erkänna att jag skulle glädjas över om det är ett program som du skulle dela med dig av alla dina kunskaper och din visdom i! Massor av KÄRLEK!! ♥♥♥

 4. Gunnel skriver:

  *skrattar högt*. Heja Britta! Det där skulle du klara lysande. Och generera tittarsiffror, det är jag säker på.
  Jag har för övrigt ett förslag till på gäst. Jag tycker du ska bjuda in Marit Paulsen för att diskutera det där med bäst före dag på matvaror ;-) . Det känns som ett mycket intressant och aktuellt inslag i dessa tider ;-)
  Kram på dig!

  • brittasblogg skriver:

   Hej Gunnel, du är rolig själv. Jag behöver inte bjuda in Marit , jag har en närmare som kan lukta och smaka för att avgöra åldern på maten, jag bjuder in dig. Men i köket som programmet har kastas allt vars datum inte är superaktuella. Varför lukta och granska maten för att kolla om den är dålig. Onödigt jobb vi har ju ett bäst före datum på förpackningen. Eller?

 5. LiLo skriver:

  Äntligen kanske till och med jag skulle titta på ett ”soffprogram” : )

 6. Jeanette C skriver:

  Hej Britta.
  Skulle inte missa ett program!!

  Kram

 7. annajelsa skriver:

  Jag skulle också titta på dit program…kanske du med din familj skulle göra det bättre än Skavlan?! Han är bra, men ibland lite för mkt…missar det som oftast tyvärr (vad ser vi då egenteligen?)

  Hoppas allt är bra med dig och att du inte fryser ihjäl i alla dessa minusgrader…// Anna

 8. Jag skulle bli alldeles försoffad för jag skulle inte missa ett enda program!!!
  Jag funderar därför på att erbjuda mig som deltagare istället… men vet inte i vilken form eller anledning!

  Hrmf, återkommer när jag kommit på det! :-D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge