Teater i fängelse

På mitt nya jobb KulturKlivet som ligger på teater Kaskad i Blackeberg händer ofta saker av stort intresse. Naturligtvis är projektet KulturKlivet i sig en stor och spännande händelse, men förutom det händer det mycket intressant som fyller mig.

I måndags den här veckan hade vi ett fantastiskt besök av en spansk kvinna  Elena Cánovas som  berättade om sitt teaterarbete i ett kvinnofängelse i Madrid. Fängelset hade plats för 500 kvinnor och där drev hon ett teaterprojekt sedan många år,drygt 20 år (om jag uppfattade henne rätt.)

För 25 år sedan började Elena som kriminalvårdare på anstalten. Klimatet var tufft och för att själv stå ut började hon en teaterutbildning på fritiden. Så småningom födes idén om att använda teater som en behandlingsform inne på fängelset. Det fanns naturligtvis ett motstånd men så småningom godkändes verksamheten som en försöksverksamhet.

Projektet bedrivs fortfarande och är idag en erkänd behandlingsform. Det anses att  teater frigör positiva krafter hos individen, genom att vara med och skriva manus kan också mycket av individens historia bearbetas. Genom självkännedom, det ökade självförtroendet som kommer med att jobba kreativt sker en personlig utveckling hos individen som ökar möjligheterna att lämna ett destruktivt liv.

Dessutom finns det många grupperingar i det spanska kvinnofängelset, förutom de spanska kvinnorna vilka många men inte alla har ett missbruk finns där också många romer, svarta kvinnor och latinamerikanska kvinnor. Dessa grupper isolerar sig lätt i sina egna grupperingar. Genom teatern sker det ett naturligt möte mellan de olika kvinnorna.

Internerna i teatergruppen har fått  turnera med sina uppsättningar dels har de fått visa upp sina föreställningar i manliga fängelser, men de har också fått visa föreställningar på etablerade teatrar i Spanien.

Vid ett konvent i Berlin där teater som behandlingsform var ämnet fick Elena resa med de teaterspelande internerna för att visa upp sin teater.

Trots alla de möjligheter dessa kvinnor fått under sina teaterföreställningar har de aldrig missbrukat den och det har heller aldrig förekommit några rymningar.

Helt nyligen filmatiserades Elenas arbete i en spelfilm, El Patio de mi carcel. Jag var och tittade på filmen på spanska instituto cervantes igår tisdag. Det var en helt fantastisk film med bra handling, goda skådespelare, spänning och humor. Jag tyckte  att den på många punkter visade vikten av Elenas arbete. Själv tyckte Elena att den hade blivit alltför mycket ”Hollywood” med många starka inslagen av våld och sex.

Och det ligger väl en del i att när kvinnofängelse ska skildras så dramatiseras just den delen, men jag tycker ändå att den här filmen innehöll så mycket mer. Och stora delar av filmen gav en bra bild av vad som händer innanför murarna. Framförallt visar den på hur viktigt det är att få en meningsfull sysselsättning.

Jag vet hur jag själv ”slogs” för att vi skulle få möjlighet till kreativ sysselsättning både på Hinseberg och Färingsö. Den fritidssysselsättning som tillåts i fängelse är till 99,9 % fysisk träning. Vilket är ganska tragiskt när  många inlåsta kvinnor är totalt kroppsfixerade. Dessutom förlorar man ju den utveckling som kan ske genom kreativt arbete.

De man använder som argument för att avslå kreativ sysselsättning är säkerheten. Dels vill man inte ta in instruktörer utifrån på anstalterna, dels så menar man att en del verktyg och rekvisita för kreativt arbete kan användas som vapen. Det blir också så mycket mer att visitera av svårvisiterat material för personalen.

Det underliga är att Sverige alltid har framhållit sig som ett föregångsland när det gäller human och behandlingsinriktad kriminalvård. Den trenden har sedan länge vänt. I Sverige idag förespråkar man säkerhet som går emot möjligheten till annan positiv utveckling på anstalterna medan andra länder tex Norge, Spanien. Danmark, Tyskland och inte minst England har övergivit säkerhet som den viktigaste stöttepelaren. Naturligtvis ser de andra länderna också till en rimlig säkerhet, men deras huvudarbete vilar på att skapa säkerhet för samhället när den intagne friges, man satsar på vård och rehabilitering. Som en högt uppsatt person inom norskt Fengelsvesen sa ”fången ska ju en dag bli någons granne”. Eller en ledande inom engelsk kriminalvård uttryckte det så här ”vi sliter fortfarande med att reparera skadorna som skapades under de tio år vi ensidigt tänkte säkerhet”.

Mötet med Elena, intervjuer med densamma och inte minst spelfilmen som  bygger på hennes  arbete  gav en frisk bild om att man kan tänka annorlunda och genom det finna nya friska lösningar. Jag ser framemot att även svensk kriminalvård blir friskare i sitt synsätt, att det blir mer vård och mindre fokus på en överdriven säkerhet. Låt oss som i så många andra frågor närma oss övriga EU-länder.

Tyvärr är inslaget jag länkat till med reportage och intervjuer med Elena Cánovas bara på spanska även filmen var på spanska utan svensk eller engelsk översättning. Jag skulle tycka att det vore fantastiskt om svensk TV lätt översätta filmen och sände den i TV med ett medföljande reportage och intervjuer med Elena. För er som förstår spanska har jag en länk till Elenas blogg. http://teatroyeses.com/

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, Arbete, debatt, kriminalvård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Teater i fängelse

 1. Anonym skriver:

  Ingen av fångarna blir väl ”tvingad” att titta på hoppas jag?

  • brittasblogg skriver:

   Eftersom detta föregår i Spanien så har jag ingen aning om det, men å andra sidan tror jag väl att det inte är någon som tvingar en att titta på. När det är teater i svenska fängelser är det i vart fall frivilligt

 2. brittasblogg skriver:

  Tack för tipset om översättning

 3. Mycket intressant!! Klart det finns många vägar att gå för att påverka människor till livsavgörande förändringar till det bättre. Härligt att höra talas om en av de människor som vill göra det!

  Dessutom finns ju google översätt, till den som inte kan Spanska: http://translate.google.se/translate?js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=es&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fteatroyeses.com%2F&act=url
  :-D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge