Internationella kvinnodagen

Grattis alla kvinnor på kvinnodagen

Under den tid jag levde i Norge, så fick jag med mig en fin vana på kvinnodagen. De gratulerade nämligen alla kvinnor den dagen. Dröm om min förvåning när en arbetskamrat, en manlig sådan sa ”gratulerer med dagen”. Jag förstod ingenting. Han måste ha sett min förvåning för han tillägger ”ja, det är ju kvinnodagen”. Det visste jag väl, men aldrig hade någon tidigare gratulerat mig på den dagen. Men återstoden av den dagen blev jag gratulerad åtskilliga gånger av både manliga och kvinnliga vänner och kollegor. Själv var jag snabb att ta till mig den fina vanan och gratulerade förstås de kvinnor jag möte den dagen.

Jag har prövat att ta med mig vanan till Sverige men då tittar folk på mig som om jag vore en idiot. Det är länge sedan jag la ner den vanan. Nu sitter jag och funderar om jag inte ska göra ett nytt försök i år igen. Grattis på kvinnodagen alla fantastiska kvinnor där ute.

Året 1989 födes mitt äldsta barnbarn Binta. Eftersom hon skulle födas i början av mars ville jag verkligen att hon skulle födas på kvinnodagen. Att det var en dotterdotter som skulle komma var jag helt övertygad om. Fråga mig inte hur men jag bara visste. Jag hade till och med köpt en liten flaska med rosa champagne för att fira hennes födelse på BB och så hade jag köpt ett par jättefina  nikeskor med rosa kanter. Min dotter var lite förtvivlad och tyckte synd om det blivande barnet om det skulle visa sig vara en pojke. Men det var en flicka, det var en Binta.

Däremot måste jag ju få berätta att min sköna dotter inte alls hade någon tanke på att hålla tillbaka och vänta med nedkomsten till den 8 mars. Nej, barnet födes den 2 mars med en fart som inte visste några gränser. Från första värken till dess att Binta såg världens ljus tog det bara två timmar. Kanske hade dottern så bråttom för att få sista ordet eller så var det Binta som hade så bråttom för att få första ordet. Det är ju två viljestarka damer de där två så jag har mina misstankar. Kanske var det till och med så att de samarbetade och jag blev definitivt lurad på att få ett barnbarn på kvinnodagen.

När jag rensade i mina gamla bilder hittade jag den här bilden. Den är från kvinnodagen 1985 då jag talade på Sundsvalls torg. Temat var ”Leve kärleken – ned med porren” Ett tema som känns lika aktuellt idag.

Internationella kvinnodagen den åttonde mars instiftades 1910 av socialistiska världsorganisationen och först 1977 antog FN en resolution för allmänt internationellt firande av dagen. Det var då två år efter kvinnoåret 1975.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, politik, tankar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Internationella kvinnodagen

 1. amanda anderson skriver:

  Fin bild på dej där, sparade den.

 2. amanda anderson skriver:

  Min ålder har inga siffror..bara ett värde.

 3. amanda anderson skriver:

  Det var en vink om att det faktiskt var MIN
  födelsedag..hahaha..korkskalle.

  • brittasblogg skriver:

   F-n tar dig. Jag var säker på att du fyllde exakt en månad efter mig, alltså den 16 mars. Jag har till och med skrivit in det i almanackan så att jag inte ska glömma att gratta dig. Ledsen, men nu blir det grattis i efterhand. Oavsett fick du min hjärna att jobba och det kan vara svårt. Grattis till 25 då!

 4. Néa skriver:

  Är det du som är ”Någons mamma, någons dotter”?
  Såg här om natten att du lämnat en kommentar på min blogg, men jag var nog inte riktigt vaken, för jag glömde det sen.

  Men i natt googlade jag anstalt, och hitta dig.
  Nu har jag lagt till dig i mitt flöde.
  Tack för kommentaren, du är också en kämpe!

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det är jag som är någons mamma. Det finns nog en mening med att vi hittat till varandras bloggar. Jag går in och läser din blogg bakåt bit för bit och det är mycket som väcks. Kram

 5. amanda anderson skriver:

  Det har alltid varit Filippa som haft namnsdag den 8 mars, men nu är det plötsligt Sivs dag..hur fan hände det??? Och var fan tog Filippa vägen? Känner mej snuvad på Filippa-dagen. Vem, och varför sitter nån och ändrar på sånt?
  Fan, jag har för lite att göra…hetsar upp mej över skitsaker..haha..

  • brittasblogg skriver:

   Herre Gud, du måste skaffa dig något att göra! :-) Filippa är Reinfeldts fru, M, så jag tycker inte hon förtjänar namnsdag på kvinnodagen. Där borde finnas namnet på någon av de historiskt viktiga kvinnornas. Men jag vet heller ingen Siv som har gjort något stort i värden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge