Konflikträdsla

Ibland måste man må dåligt för att kunna må bra. När vissa obehagligheter i livet blir närvarande gör jag ibland som strutsen, sticker huvudet i sanden och hoppas att det obehagliga ska gå över. Ibland spetsar jag till det med att säga; Det ordnar Sig, Sig är så duktig

Och så går jag där blundar, slår dövörat till och tiger. Ju mer jag vägrar att ta tag i obehaget ju sämre mår jag. Det börjar dyka upp meningar från mitt inre som säger ”du är en av aktörerna och bör agera som en sådan” Den där inre rösten talar också om att jag är ansvarig för mitt eget mående. Att jag bara mår sämre och sämre för att min konflikträdsla får styra är verkligen inte att leva i fred med mig själv.

Jag har tagit första steget att börja tala om vad jag ser och hör. Trots att jag fortfarande går i okunskap vart det leder så är jag glad över mitt val. Men visst jag är också rädd över mitt val och den öppna konflikt det naturligtvis innebär men nu slipper jag bära konflikten ensam där i mitt inre och älta den till evigheters evigheter. I nästa stund tänker jag att jag överdriver. Gamla tiders lida i det fördolda gör sig påmint, det var jag ju duktig på och det är för stunden mindre krävande. Att vara offer istället för aktör befriar en från ansvar…Det är kanske inte så farligt och skulle kanske blivit bättre med tiden…

Så tänker jag att jag gör saker med hjälp av programmet. Jag gör saker som står i linje med mitt tillfrisknande. Jag blir rakare, sätter ord på mina känslor och upplevelser. Men vem har sagt att vägen ditt är smärtfri. Den är ganska tuff. Mitt gamla jag vill fly och blunda mitt nya jag strävar efter att stå kvar med blicken fäst på problemet.  På sikt tror jag att det svåra är det enkla.

Som ett gott tecken ringer min gamla (mycket yngre än mig :-) ) terapeut och vi bestämmer att träffas på en fika. Det lättar, hon speglar och säger de där orden som ger stöd och mod. ”Vi får det vi behöver”, brukade hon säga när jag gick i behandling. Hon har rätt och jag är så tacksam för den här stunden.

Jag tror att det är rätt att stå upp för den jag är och stå kvar som den. Jag tror på  att sätta gränser gör att jag mår bra och att det ger sinnesro, men vägen….

”Jag gör det jag måste för att få det liv jag behöver.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, andlighet, känslor, tankar, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Konflikträdsla

 1. LiLo skriver:

  Nu kom jag på nåt riktigt barnsligt och fånigt!

  Klart att navelskåderi tar tid numera, man ska ju först och främst hitta naveln där nån stans bland allt det mjuka fluffet : )

  Kram

 2. Sailaway skriver:

  Tycker om att läsa din blogg!
  Tråkigt att du inte mått bra på sistone.
  Hoppas de vänder snart!
  Kram

  • brittasblogg skriver:

   Tack det värmer. Jo, det är sant att jag har haft en tung period, men det är bättre. Och ibland tror jag att man behöver de där nedturerna för att komma vidare. Men som sagt det är bättre och att jag inte skrivit under de sista dagarna är mer för att jag har haft så mycket att göra. Navelskåderi :-) tar tid, så jag har en del att ta igen Kram

 3. Nurse Rached skriver:

  Jag håller som bäst på att sortera bland det jag kan förändra och på det jag får överlåta åt någon annan. Att det ska var så svårt att lära sig?!?

  På jobbet har jag märkt att min konflikträdsla har minskat och att jag mår bra och växer när jag sätter gränser. På hemmaplan är jag hopplös, livrädd för att bli avvisad av mina närmaste.

  Tack för orden ”det svåra ärr det enkla”, så är det. Men enkelt är inte alls samma sak som lätt.

  Önskar dig en fin helg! Kram! :)

 4. LiLo skriver:

  Hoppas du snart kommer ur den dåliga känslan med eller utan bloggande.
  Du är värd att må bra, kram

 5. Jeanette C skriver:

  Hej Britta.
  hoppas allt e bra med dig.
  Du har inte bloggat på ett tag nu.
  Kram

  • brittasblogg skriver:

   Tack för din omtanke. Det är sant att jag har mått ganska dåligt en period. Ibland fungerar skrivandet som en självterapi. Man skriver av sig den dåliga känslan. Den här gången har det tyvärr inte varit så. Tack för dina tankar. Kram

 6. selena skriver:

  Hej hittade precis hit till din blogg, inte hunnit läsa igenom så mycket än. Men jag gillar definitivt de du skriver!!

 7. Sailaway skriver:

  Vilken härlig schäfer du hade!
  Skrattade gott när jag läste och såg mannen framför mig,springandes med byxorna runt fotknölarna ;)
  Kram & Trevlig kväll

 8. Néa skriver:

  Jag har lärt mig att det är ingen som tackar mig för att jag går omkring och lider över något som skulle kunna ändras, om jag sa hur jag känner. Så det gör jag nu mera. Det bästa är att man samtidigt ”lär” andra hur man vill ha det/reagerar, så vet de det innan dom handlar. På det sättet blir det också mindre konflikter!

 9. amanda anderson skriver:

  Jag stoppar också huvudet i sanden när det gäller obehagliga saker. Men jag har utvecklat det från att hoppas att det försvinner, till att det överhuvutaget inte finns alls. Mycket befriande. Haha..

 10. Gunnel skriver:

  Jag tycker du har varit bra på det ganska länge. Men visst, det kommer alltid situationer där det är knepigare att tillämpa och man tvivlar på om ”det är värt det”. För fy bubblan, vad jobbigt det i stunden är att göra det man innerst inne tror är rätt.

  • brittasblogg skriver:

   Det är sant. Det är också jobbigt när man avstår att ta konflikten. Att inte vara öppen på motsättningarna är väl det mest jobbiga i längden. Men du har rätt man bör ta sig den där funderaren om det är värt det. Ibland är det så, men det finns också stunder då man har tiden på sin sida och saker löser sig vid de tillfällena ”av sig själv”.
   Själv ler jag när jag tänker på gemensamma erfarenheter och minns ett ”ommöblerat kök” Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge