Viktiga kvinnor

I mitt inlägg om Internationella kvinnodagen fick jag en kommentar som ifrågasätter namnsdagsbytet från Filippa
till Siv  den 8 mars. Jag tycker personligen inte att bytet har någon betydelse, men anser att den dagen borde ha ett namn i den svenska almanackan med en kvinna som har betytt mycket för kvinnorna/Sverige.

Då blir ju nästa tanke vem den kvinnan skulle kunna vara. Vardagshjältar vet jag många. Det är ju bara att se sig runt på alla bloggare, eller kvinnor i min vardag. Men jag tänker på kvinnor som många kan känna att hon är viktig.

Svenska författare kom i tanken Moa (Martinsson), Selma (Lagerlöf) eller Sopia Elisabet (Brenner, första kvinnliga författaren av dikt och skönlitteratur i Sverige), Astrid (Lindgren)

Politiker Kerstin (Hesselgren, första kvinnliga ledamot i svensk riksdag), Anna (Lind, utrikesministern som mördades så tragiskt), Alva (Myrdal)

Skådespelerskor, sportstjärnor, första kvinnliga präst, kvinnliga forskare/vetenskapsmän, journalister, debattörer…

Jag gick igenom Sveriges ”stora” kvinnor och helt ärligt, kanske har jag drabbats av hjärnsläpp, men jag kunde inte finna en självklar kandidat.

Kom med förslag. Vilken svensk kvinna borde äras med namnsdag på internationella kvinnodagen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, debatt, filosofiskt, tankar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Viktiga kvinnor

  1. Kerstin Holdo-Nordström skriver:

    Författaren Kerstin Ekman , läkaren Christina Docktare….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge