Skuldsanering

Idag fick jag klart med min skuldsanering. Det innebär att jag från den sista april och fem år framåt ska leva på existensminimum. Det låter tufft och det kommer säkert att bli tufft. Men jag väljer att se det som en utmaning. Det finns en glädje i att få göra upp med sina skulder. Det är en del av det nionde steget, även om det inte är lika personligt som många av gottgörelserna är så är det i alla fall en gottgörelse. Som alla andra påbörjade men framförallt gjorda gottgörelser så kommer det att ge en befrielse.

Jag hörde en ur gemenskapen säga att när han hade gjort sina gottgörelser så slapp han byta trottoar om han råkade möta någon han var skyldig någon form av gottgörelse. Han hade ingen han längre behövde gömma sig för i skam. Det är gott.

Nej, jag går heller inte och bär på gammal skam. Jag har bett om förlåtelse och rättat till de misstag som har varit möjliga. Det känns rätt så här långt. Nu är det som sagt alla de där ekonomiska skulderna som ska rensas upp. Jag tycker det känns rätt att göra det och är tacksam över att jag har beviljats skuldsanering.

Tänker att jag under mitt fängelsestraff och den här tiden i frihet har vant mig att leva med små medel. Det passar ju bra nu när det är precis det jag måste göra, leva på små medel. Det är märkligt att jag känner det mer som en utmaning än som en belastning. Och det är verkligen skönt att leva på ärliga pengar. Inga rädslor att åka fast och ingen skam över hur pengarna har kommit till en. Inga lögner, bara raka rör. Härligt. Det finns en frihet i att leva enkelt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, Allmänt, tankar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Skuldsanering

 1. amanda anderson skriver:

  Glöm det, folk skulle inte begripa ett dugg av mitt osammanhängande nonsens, jag gör det knappt själv ibland..haha..hoppas allt bra med dej annars.

 2. amanda anderson skriver:

  En annan sak, off topic, var kommer den fåniga ”profilbilden” ifrån som tilldelats mej här?? Haha..bara undrar..

  • brittasblogg skriver:

   Jag är oskyldig, för den valde datorn. Skaffa dig en blogg och gör en egen vald profilbild. Jag tror att du skulle kunna skapa en mycket läsvärd blogg, så profilbilden skulle bara bli bonus i ett viktigare syfte.

 3. amanda anderson skriver:

  Visst blir det tufft men jag kan trösta dej med att fogden med all säkerhet (jag har ju sett papperen) hade snott mer än det dubbla om du inte fått skuldsanering. Men det är en sak jag undrar över, ditt jobb, är det tidsbegränsat på nåt vis?

  • brittasblogg skriver:

   Det är sant jag hade fått det mycket värre utan skuld sanering. Så det är gott att jag fick skuld sanering. Projektet jag jobbar i har projektpengar i tre år. Efter det får vi se hur det blir. Om projektet ”bär” sig själv har jag väl en fortsatt tjänst om inte så har jag ingen tjänst. Man kan säga så här tjänsten har inga garantier efter tre år. Kul att höra från dig

 4. Nurse Rached skriver:

  Men GRATTIS!

  Att ta tag i sin ekonomi (den obefintliga) var/är för mig ett viktigt nionde steg. Det här att vittja brevlådan och bara hitta brev från KF och inkassoföretag, det åt upp mig inifrån. Nu kanske inte tjänstemännen kände sig personligt drabbade men det fick mig att må dåligt hela tiden. Jag är uppfostrad till ”att göra rätt för mig” oavsett om det är gentemot en vän eller mot elbolaget.

  Härligt att du kan se det som en utmaning, motsatsen vore nog förödande. Kram och lycka till!

  • brittasblogg skriver:

   Det har jag inte tänkt på att jag nu och framåt kommer att slippa breven från KF och inkasso bolagen. Ljuvliga tanke, vilken härlig tanke att ta med sig. Tack.
   Jag har tack och lov varit duktig på att hålla de privata ekonomiska skulderna ifrån mig och det är också något som du påminner mig att glädjas åt Skulderna till företag och institutioner har däremot varit katastrofala, som sagt det är gott att få rensa där.

 5. Levidag skriver:

  Så starkt och modigt att genomföra alla stegen, kan tänka mig också att skulle vara förlösande och ger ro i själen.
  Goda tankar, kraft och styrka till dig !

  • brittasblogg skriver:

   Tack för goda tankar. Stegen är precis som du säger en förlösning. För mig är det en väg tillbaka till att leva istället för att bara överleva. Tänker ofta att vi är många som behöver 12-steg. Lyckligtvis hittade jag dit. Allt gott till dig också.

 6. LiLo skriver:

  Det är så hoppfullt och vilsamt att läsa hos dig, att en person hittat så rätt och lärt sig acceptera och tycka om livet som det är.

  Kram

 7. smultronets skriver:

  Goa du, vad härlig du kämpar vidare, ett steg i taget!

  Sänder dig dagligen mina varmaste tankar <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge