Utbildning om relationsvåld, en dag full av kunskap

Utbildningsdagen om relationsvåld i Allhelgona kyrkan den 18 maj var en fantastisk dag full av kunskap. Det fanns många kunniga föreläsare. Själv var jag väldigt imponerad av Henrik Belfrage och hans kunnande. Jag tycker att han på ett kunnigt sätt kunde titta på förövarna. Sakligt se problemen och framförallt visa på att  alla förövare har inte samma problematik utan tvärtom är det olika problematik som driver förövarna och de bör behandlas utifrån det. En viktig sak som Belfrage tog upp var beslutet om att varje gång en kvinna dödas i våld utifrån en nära relation ska det utses en haverikommession Han menar att det kommer att få betydelse för många myndigheters sätt att arbeta. Ansvariga kan inte längra säga att de ”gick på magkänslan”, utan det kommer att tvinga fram professionella arbetsmetoder i mötet med våldsutsatta kvinnor.

Margareta Hydén hade en spännande föreläsning om framförallt kvinnor som varit/är misshandlade och även hon påpekade de stora skillnaderna som finns. En viktig sak som Margareta Hydén tog upp är det så kallade mörkertalet. Hon sa att mörkertal är något som finns i brist på statistik hos polisen och i forskningsrapporter. När vi sen i vardagslivet hör om mörkertal så tolkar vi det som om att ingen  känt till våldet. Hydén menar att detta inte överensstämmer med verkligheten i de allra flesta fall har någon eller några känt till det våld som försegår.

Catrin Mattsson, Centerpartiet och sakkunnig i näringsdepartementet hade ett viktigt anförande om tiden efter våld och/eller förföljelse. Inte minst betonade hon de svårigheter som uppstår när man söker och får skyddad identitet. Hon pratade också om de ekonomiska kostnader som uppstår och som den utsatte tvingas betala själv. Som politiker betonade hon naturligtvis politikers ansvar att agera mot dessa orättvisor och de svårigheter som följer med skyddad identitet.

Anna Videll höll en kort presentation av sitt behandlingsprogram Hiddens Skills, tidigare kallad relationsprogrammet. Hon konstaterar han hennes program idag används på många institutioner och även i andra sammanhang men att dessa tagits över utan formell licensiering från henne och hon tar inget ansvar för hur de programmen används idag. Idag har hon utvecklat programmet till det hon nu kallar Hiddens skills (gömda känslor). Tanken är att behandlingsprogrammet erbjuds till våldsutsatta i nära relationer. Det finns också förslag på ett konkret stödprogram för de människor som lämnat våldet men behöver stöd för att komma vidare.

Tandläkare John Barksenius berättade kort om sin insatts för att hjälpa våldsutsatta kvinnor vars tänder blivit skadade.

Själv pratade jag om det våld jag varit utsatt för, vilka konsekvenser det våldet har lett till och förmodligen byggt väg till ytterligare våld i mitt och närståendes liv. Så länge våldet inte bearbetas så fortsätter det till stor del att styra livet . Jag berättade också om den hjälp jag senare  tagit emot och fått i min bearbetning av de våld jag utsattes för och hur det faktiskt har ändrat hela mitt liv. Det är viktig att förmedla att det finns hjälp att få. Att bearbeta våldet ger ett liv värt att leva och sprider sig som ringar på vattnet till nära anhöriga och nästa generation. Att bryta tystnaden och våga bearbeta sitt trauma bryter det grepp som våldet har haft i mitt liv.

Våld i nära relationer handlade mest om det våld som kvinnor utsätts för. Enligt föreläsarna, Belfrage och Hydén, är det också det våld som är mest utbrett i vårt samhälle. Det motsatta finns naturligtvis men de menar att när det gäller grovt våld så är det oftast mannen som är förövaren, därmed inte sagt att det motsatta inte existerar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det här inlägget postades i debatt, familj, kriminalvård, våld i nära relationer och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Utbildning om relationsvåld, en dag full av kunskap

 1. bondpiga skriver:

  hej
  jag länkar din sida den är bra.
  kram
  http://mariesforum.bloggo.nu/

 2. habanero skriver:

  Det hade varit väldigt intressant att komma och lyssna på, men tyvärr krockade med annat för min del. Hoppas du berättar när det kommer nya tillfällen.
  Kul att du känner dig nöjd.

 3. Néa skriver:

  Härligt med föreläsningar!
  Var det öppet för allmänheten?

  Jag tror som du, att det viktigaste är att bryta tystnaden. Nu har inte jag någon erfarenhet av våld i nära relationer, tack och lov, men andra problem som det hålls tyst om och som försöks tigas bort. Men det funkar ju aldrig, utan blir oftast bara värre.

  kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge