Patrik Sjöberg

Min dotter skrev ett inlägg om Patrik Sjöberg. Jag är precis som hon glad över att Patrik Sjöberg vågar stå fram. Inte minst för att jag tror att det betyder så mycket för andra utsatta. Att Patrik träder fram gör att också andra vågar.

 Fatou har också med ett viktigt inlägg om hur barn som blivit utsatta för övergrepp senare kommer att leva ett destruktivt liv. Det finns otaliga exempel. Inte minst är Patrik Sjöbergs liv ett sådant exempel. Han är väldigt tydlig med att han inte skyller sina misstag på övergreppen samtidigt som han kan se att de har spelat en roll i hans destruktiva livsval.

Det är en självklarhet och jag tycker inte att han behöver ursäkta sig för att säga det. Naturligtvis påverkas vi om vi som barn blir kränkta av närstående personer som vi litat på. En som i Patriks fall också var någon han beundrade och såg upp till. Tilliten till medmänniskor, närstående och dem som ska älska och skydda oss är störd. Tillit är en av de där viktiga substanserna för att vi ska våga leva livet och tycka att vi har rätt till det liv vi vill leva. Genom ett övergrepp är den tilliten skadad.

Mest för Patriks egen skull är jag glad att han träder fram. Den dagen han orkar tala om sanningen inte bara för sig själv utan också till omgivningen börjar hans läkning. Det är ett steg tillbaka att söka den tillit vi behöver för att växa. Ibland måste vi gå bakåt för att komma framåt. Jag beundrar honom och hans mod. När vi börjar prata om de svek vi blivit utsatta för så är skammen inte längre våran. Patrik har ingenting han behöver skämmas för.  Skam, ångest och skuld behöver inte längre bedövas genom att leva destruktivt.

Jag gör det enkelt och säger som i 12-steg: ”Du är inte sjukare än dina hemligheter”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, Allmänt, debatt, känslor, missbruk, tankar, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Patrik Sjöberg

  1. Pingback: Tack Patrik Sjöberg för din historia med dina ord « En dag i taget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge