Tandläkare med änglavingar

En kamrat till mig fick sina tänder sönderslagna när hon levde i en relation där mannen var mycket våldsam.

Kostnaderna för tandskadorna var en av de kostnader hon stod kvar med när relationen upplöstes. Så stora kostnader att de såg ut som om hon alltid skulle tvingas gå med sina dåliga tänder.

Det är ofta som kvinnor som bryter med sina våldsamma partners står kvar med behov av kostsam vård och andra kostnader som uppstått i samband med våldet tex. sönderslagna lägenheter, bilar, tänder, behov av terapi, lån, flytt till tryggare (okänd) ort……

Att kräva mannen är som oftast en omöjlighet. Troligtvis är de flesta så rädd för förövaren att de inte vill ha någon som helst kontakt. Allra minst vill de väcka hans vrede genom att komma med en massa krav.

Men det var inte det jag skulle berätta utan jag skulle faktiskt berätta en solskenshistoria. Min vän kom nämligen i kontakt med en tandläkare som vill hjälpa henne med tänderna utan att kräva betalt. Och inte nog med det den här tandläkaren som faktiskt är två stycken i samma klinik vill också hjälpa andra utsatta kvinnor. Här nedan kopierar jag brevet från tandläkaren där han lovar fri hjälp för utsatta kvinnor. Ta kontakt med honom ni som har behov av det. Vilken fantastisk godhjärtad person denna tandläkare är. Tack för att du finns.

Hej!
Jag heter John Barksenius och är en tandläkare på Lidingö som arbetar mycket med människor i socialt utanförskap. Jag har under mina ett och ett halvt år i detta arbete mött många kvinnor som varit utsatta och detta har skakat mig djupt. Framför allt berör det mig att unga kvinnor har blivit utsatta, samt att kvinnor skäms för sina fula tänder (ofta skadade från misshandel) utan att få hjälp. Detta tycker jag rent ut sagt är förkastligt, och jag vill gärna hjälpa till att hjälpa kvinnor som utsatts för våld som orsakat tandskador.

På vår klinik, där min far och jag jobbar som tandläkare, har vi under det senaste året tagit emot patienter från bland annat Syrenen kvinnoboende, och Hvilan kvinnoboende i Stockholm. Dessutom vet jag att fler har kommit från andra kvinnoboenden, bland annat i Farsta, men jag har (givetvis) inte velat fråga om adress eller namn på dessa.
Vi behandlar gärna era klienter kostnadsfritt. I de fall det går att söka pengar (från brottsofferjouren/fonder, etc) gör vi givetvis detta, men i andra fall så avskriver vi skulden. Jag kan inte nog verbalisera den inre vånda jag känner över att kvinnor kan gå länge utan att få hjälp med tänderna.

Om ni är intresserade av vår hjälp, var god ring oss på 08 – 765 20 40 (fråga efter John). Vi kan även tänka oss diskutera att ta emot era klienter under vissa tider på dygnet/vissa dagar, för att de skall känna sig säkra att inte möta på någon av deras gamla män som hotat dem. Även om ni redan ordnar hjälp åt misshandlade kvinnor (och att vi helt enkelt bara har hittat de som har haft otur), så hör gärna av er och säg detta också, så att jag kan sova lugnt med att kvinnorna får hjälp.

Det är mycket tråkigt att vi är två män som jobbar som vårdgivare på kliniken. Det hade varit bättre om vi hade en kvinnlig tandläkare hos oss, men vi har tyvärr inte plats för detta i nuläget. Vi har dock två kvinnliga, väldigt empatiska, tandsköterskor som är mycket vana att vara en tröstande hand för dem som är i en utsatt situation som tandvårdsbehandling ofta innebär.

Samma information som ovan är skickad till SKR, som gav mig er mail och informerade om att det alltså finns två riksförbund. De mötte detta med en väldigt positiv respons.
Återigen, hör av er i vilket fall så att jag kan sova lugnt med att de (stackars) kvinnorna som utsätts för dessa hemska brott i alla fall får hjälp att återställa den skada som har åsamkats dem.
Med hjärtliga hälsningar,
John Barksenius, leg. Tandläkare - Mottagare av PrimaGruppens pris 2010 för Socialt Arbete
(Ni kan även prata med min tandsköterska Susanne Bokstrand, ansvarig för socialt arbete)
___________________________________________________________________________________________________
Företagsinfo:
Lidingöpraktiken KB
Torsvikssvängen 37 nb
181 34 Lidingö
www.lidingopraktiken.se
org. nr.: 916625-3790
08 – 765 20 40 eller 08 – 765 11 11

Epost John: trevlig@gmail.com


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tandläkare med änglavingar

  1. habanero skriver:

    Det är knappt man tror sina öron/ögon. Fantastiskt att det finns människor som gör så stora ideélla, humanistiska insatser för andra som verkligen behöver det <3

  2. Agape skriver:

    Så underbart att det finns änglar mitt i bland oss.DET är kärlek det!

  3. LiLo skriver:

    Wow! vilka underbara människor, jag blir alldeles varm i hjärtat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge