Att överleva på sjukpenning

Som jag tidigare skrivit har jag opererat mig.  Efter operationen blev jag sjukskriven i sex veckor vilket senare skulle följas upp genom att eventuellt förlänga sjukskrivningsperioden samt att återgången till arbetet skulle ske successivt genom att återgå till arbetet med deltid till att börja med.

I slutet av maj fick jag min lön med de gängse 80% avdragna, som är brukligt när man är sjukskriven. Jag har i grunden en låg lön, dyr hyra och en skuldsanering som är uträknad på existensminimum. Lönen som betalades ut var en chock.

Igår ringde de från försäkringskassan och ville tala om rehabilitering för att jag ska komma tillbaka i arbete. När jag svarade att jag kommer att börja arbeta nu på måndag var hon mycket överraskad. Utifrån den operation jag gjort räknade de med en betydligt längre sjukskrivning och någon typ av rehabilitering.

- Titta på min inkomst, sa jag, dra bort 20 % och så upplyste jag henne om storleken på min hyra. Jag behövde inte ens nämna summan jag betalade till Kronofogden för att hon skulle förstå att det är en omöjlig ekvation.

Kanske har man råd i det här landet att vara sjukskriven när man är sjuk om man är högavlönad eller är fler än en betalande i ett hushåll, men som lågavlönad och ensamstående finns inte den möjligheten.

- Är du återställd, frågade tjänstemannen från Försäkringskassan. Jag tror att hon försökte visa empati för den omöjliga situationen.

- Nej, svarade jag, men som du förstår har jag inget alternativ. Lite spydigt tillade jag att jag föredrog ”att arbeta ihjäl mig” än att svälta ihjäl.

Så ångrade jag mig. Det är inte hennes fel. Hon är en tjänsteman som ska arbeta efter de politiska beslut som tagits. Det sa jag också till henne och bad om ursäkt för att min ilska drabbade henne.

Men ändå det var skönt att få säga hur det är och visa på vilka konsekvenser det nya försäkringssystemet innebär konkret för individen. Det känns inte längre som en försäkring värd namnet i vart fall innebär det ingen trygghet för oss som inte redan har marginaler.

”Ett lands välfärd ska byggas utifrån hur de som är fattigast och svagast i ett samhälle lever” har någon klok man sagt. I Sverige går vi längre och längre från en sådan välfärd. Välfärden skapas kring de bäst ställda, de får det bättre och bättre. Klyftorna ökar i vårt samhälle det är också målet med den högerpolitik som förs idag oavsett vad regeringen säger. Ett femte jobbskatteavdrag som regeringen vill genomföra säger mer än alla de tusen ord de använder för att påstå att det inte är de rika som gynnas på de fattigas bekostnad. Dagens regering är som en levande parodi på sagan om kejsarens nya kläder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i Arbete, debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Att överleva på sjukpenning

 1. amanda anderson skriver:

  Jag tycker du ska ansöka om förtidspension. Du kan ju jobba ändå, ideellt eller med lön, men då gör du det på dina egna villkor eftersom du har en grundinkomst varje månad.

 2. Pingback: Sängliggande bloggrunda « En dag i taget

 3. leila skriver:

  hej britta… jag haller med dig angaende sjukskrivning…forsakringskassan ar riktiga javlar och de har de visat manga ggr!!! till mig har de hort av sig 3 ggr for fel utbetalingar..forst vill de ha 6000 tillbaka for ar 2009 som de pastar jag fatt for mkt bostadsbidrag…det ar val inte mitt fel om de raknat fel och get mig for mkt??? sen vill de ha tillbaka 5000 i foraldrar penning som de pastar ocksa att de betalat for mkt och sen 4000 igen for en annan foraldrarpenning betalning dar de inte heller sett att de betalat ut for mkt.. sa for att de alltsa raknat fel sa manga ggr sa maste jag nu betala tillbaka allt detta plus ranta for att de har hjardoda folk dar som inte kan rakna ratt..de behandlar folk som de vill

 4. sara skriver:

  Hej!
  Jag har alldeles nyss funnit din blogg och blev djup tagen av det lilla jag hittills läst.
  Vet inte vad jag ska säga mer en bara visa att jag är berörd och försöka ge litte uppmuntran.

  Kommer fortsätta titta in här.

  Med all kärlek Sara

 5. LiLo skriver:

  Det är så sorgligt att de som har på något sätt upplever det som att de som inte har ”snyltar” när de får ett rimligt stöd för att klara svåra perioder i livet.
  Solidaritet, det ordet var så stort och självklart när jag var yngre.

  Till min stora glädje läste jag idag att de politiska ungdomspartierna ökar stort, och som tur var inte de borgerliga mest.
  Vi gamla skruttor måste ju sätta vår lit till det framväxande samhället och just nu känns det rätt dystert!

  • brittasblogg skriver:

   Ja, det är som i gamla tider det var en rättighet att ha det bättre och det uttryckte ”nästan” något om att den personen hade bättre moral. Medan fattiga var skuld till sin egen fattigdom (trots att de ofta var född in i den) och att de var personer med sämre karaktär. Så var det mer tydligt gammalt tillbaka, men jag undrar hur mycket som.är förändrat i grunden.
   Hoppas att fler ungdomar i politiken tar upp ideologier och struntar i att fjäska för marginalväljare, då kanske de skulle vinna vanligt folks engagemang.

 6. zoega59 skriver:

  I dagens samhälle har inte låginkomsttagarna råd att vara hemma vid sjukdom.
  Och att gå sjukskriven blir man ännu fattigare av .
  Den inkomst vi får varje månad ska gärna räcka till annat än bara räkningar

  • brittasblogg skriver:

   Precis. Och det är så sorgligt att vi har fått det samhället. För tex. mig som inte längre har försörjningsplikt över någon annan går det an, men när jag tänker på fattiga barnfamiljer gör det ont i mig. Jag tänker också på alla människor som slagits för välfärden och kämpat för den. Idag ger inte deras kamp någon utdelning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge