Bokrecension

Chimamanda Ngozi Adichie; Det där som nästan kväver dig.

När jag var som mest sängliggande efter min ryggoperation bad jag om boktips från er som läser min blogg. Jag fick av habanero förslaget att läsa Chimamanda Ngozi Adichie´s bok Lila hibiskus. Jag blev klart intresserad då jag tidigare hade läst hennes bok En halv gul sol. Tyvärr fanns inte Lila hibiskus på biblioteket men däremot en nyutkommen novellsamling av henne; Det där som nästan kväver dig.

Det är en fantastisk novellsamling, som berättar om dem som utvandrar från Nigeria och om dem som blir kvar. På ett levande sätt berättar hon hur kriget och oroligheterna i Nigeria krossar och söndrar familjer och vänskap.

Hon berättar om dagens Nigeria, fattigdomen, könsskillnaderna, orättvisorna, ungdomsbrottsligheten… I stort sett om ett samhälle som har långt  kvar till demokrati, jämlikhet och frihet.

 Hon berättar om dem som lämnar landet i hopp om ett bättre liv och att slippa förföljelse. Precis som vi svenskar en gång drömde om en bättre tillvaro i Amerika är det vad många afrikaner drömmer om idag.Att kunna leva på sitt arbete, att vara fri i sina åsikter, religonsfrihet och att få vara den man är trots att man är annorlunda än flertalet.

Men de blir aldrig annat än invandrare i det nya landet, i det här fallet USA. De välutbildade blir trots höga akademiska studier sedda på som billig och okunnig arbetskraft. Ofta blir de utnyttjade och kränkta. Även här är det svårt att försörja sig på eget arbete. De pengar som blir över skickas hem till familjen som blev kvar i Nigeria. Kontakten med amerikanerna är sällsynt och när den uppstår är det som oftast på amerikanens villkor.

De blir aldrig annat än främlingar i det nya landet. Att återvända är inte heller enkelt, nya kunskaper och erfarenheter från det nya landet gör dem också  till främlingar i Nigeria. Oförmögna att acceptera landets orättvisor och ofrihet. Det finns en ofrihet och ett främlingskap var de än väljer att leva.

Jag tycker mycket om  Chimamanda Ngozi Adichie sätt att skriva. Hon har ett målande språk, miljöer och människor blir levande. Det politiska läget blir tydligt utan pekfinger, utan genom att beskriva människoöden och hur de drabbas av politiken. Hon får mig att se att ofta är motsättningar mellan människor skapade ”uppifrån” av ideologier, religion, strukturer, makthavare och mindre sällan av de människor det drabbar.

Novellsamlingen Det som nästan kväver dig, är en fantastisk läsning. Tack habanero som gav mig boktipset som ledde fram till den här boken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i bokrecension, debatt, politik, religion, tankar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bokrecension

 1. Pingback: Bokrecension «

 2. habanero skriver:

  Oh ,tack själv, för inte visste jag att en sådan novellsamling fanns översatt till svenska.Måste genast få tag på den!
  Jag älskar också hennes sätt att skriva, har letat och längtat efter fler böcker av henne.

  • brittasblogg skriver:

   Då har du en fantastisk läsning framför dig. En bok som fyller dig långt efter det att du läst sista sidan. Idag fick jag äntligen tag på Lila hibiskus, så jag har nog också en fin lässtund att vänta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge