Perfektionism

Här om veckan kom det en varning till alla oss som använder LCHF som bantningsmetod. Jag har använt metoden under en period, med mer eller mindre lyckat resultat, precis som alla andra hundra elva metoder jag använt för att gå ner i vikt under mitt liv. I stort sett har jag bantat stora delar av mitt liv med dåliga resultat eftersom jag faktiskt fortfarande bantar. Under alla dessa år har jag hunnit gå igenom flera metoder. Jag har också lärt mig vad det innebär att äta sunt och att röra mig. Det senare har tyvärr ofta fått ge vika för nya mirakulösa bantningsmetoder.

Under en period av mitt liv bestämde jag mig för att äta sunt och aldrig mer banta, måttet var rågat. Då gick jag faktiskt ner 11 kilo utan att vara upptagen med att minska i vikt. Tyvärr dök det väl upp en för mig ny okänd metod och jag hakade på i hopp om att påskynda processen.

Med andra ord jag vet vad sund kosthållning innebär men lockas ändå gång på gång in i dessa dieter mer eller mindre hälsofarliga.

 

Jag tror att det är vår dröm om perfektionism som får mig och många andra människor att  gå in i dessa hysteriska bantningsmetoder. Vi vill inte att våra kroppar ska vara sunda vi vill att de ska vara perfekta. Anorektikern svälter sig till döds, den som har bulimi skadar sina inre organ i jakten på det perfekta.

Perfektionism är en myt som vi använder för att göra oss själv illa. I de flesta fall bestäms det perfekta av någon annan och inte av oss själva.  I vår strävan att bli perfekta förlorar vi oss själva och blir offer för skönhetsindustrin, träningsfansatism och olika bantningsdieter. Vi blir objekt i en marknad som vill tjäna pengar på oss.

När vi äldre bantar ser vi ofta resultatet i en ung slank kropp, det är så skönhetsindustrin framställer den. Men en slank kropp gör oss inte yngre, den blir inte heller mindre märkt av åldrandet. I vår fruktan att bli gammal och inte duga så gömmer vi oss i en ungdomsfixering, som om det skulle skydda oss från den naturliga processen att åldras. I vår jakt på perfektionism förlorar vi verkligheten.

Faktum är att vi människor är ofullkomliga. Jag tror att det är bättre att leva sunt än att vara smal och ändå händer det att jag lämnar den sundheten för ett eller annat mirakelprogram.

Varningen för ännu ett mirakelprogram, LCHF, fick mig att vakna. Jag ska stå fast vid att leva sunt. Kravet på bantning får skönhetsindustrin behålla. Jag ska äta det som är bra för min kropp och röra mig mer för också det är bra för kroppen. Jag är överviktig, jag har också en del andra brister. Jag är nämligen inte perfekt och får lära mig att leva med det. Det finns något mänskligt befriande i den insikten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i andlighet, Arbete, tankar, tillfrisknande, vardagligt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Perfektionism

 1. camilla skriver:

  Hej!

  Jag är likadan, har alltid bantat. dock har jag enbart bra upplevelser av LCHF. Jag tror att LCHF kan vara en bra kickstart för att sedan gå över till kolhydrater igen. Det som jag verkligen har tagit med mig från LCHF är att INTE äta lightprodukter utan lite mindre av riktiga produkter. Alla E-ämnen ska helst bort i min matlagning också… :) Margaintillverkning fick jag se under min utbildning till hälsopedagog och det var ingen fräsch syn inte… så smör resten av livet blir det här! haha
  camilla recently posted..A day offMy Profile

 2. Smultronets skriver:

  Här vill jag ha en gilla knapp att trycka på ;-)

 3. LiLo skriver:

  Strävan efter perfektionism är lite läskig tycker jag. Speciellt när den ”odlar fram” så många experter, ofta självutnämda, som talar om för den som är sårbar vad som är rätt och fel, vad man bör och inte bör. Det gäller inte bara kroppsliga ideal, tyvärr. Vi pådyvlas experttips om vad vi ska ha på oss, hur vi ska sminka oss, våra hem ”bör” se ut på ett speciellt sätt. Jag skulle få ångest av att vara en osäker förälder med all den information som vräks ut.
  Själv är jag lite gammeldags och kör på sunt förnuft och känsla så gott det går! Till exempel att det måste förbrännas mer än vad som stoppas in, om det inte ska bli tillökning av kilon…

  Ett klokt och viktigt inlägg, tack och kram
  LiLo recently posted..Hyfs!My Profile

 4. Så sant!
  Tonårsmorsa / Fatou / Favoritdottern recently posted..Binta LångstrumpMy Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge