Långtidsarbetslösa

Under veckan har moderaterna uttalat sig i frågan om arbetslöshet, då i synnerhet om långtidsarbetslösa. Elisabeth Svantesson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott säger i SvD den 7/9 att genom att arbetsförmedlingen skaffar sig arbetsgivarkontakter kan långtidsarbetslösa få jobb. Arbetsgivarna ska inte söka arbetskraft utan de ska erbjudas arbetstagare genom aktivt arbete från arbetsförmedlingen.

Jag gör ett antagande att detta utåtriktade arbete mot arbetsgivare kommer att innebära en del subventioner om de önskar anställa långtidsarbetslösa. I Kulturarvslyftet, ett projekt där arbetsgivaren endast skulle behöva stå för 25% av lönen anställdes endast 57 personer mot regeringens mål på 1200 personer. Instegsjobbet som erbjuder lönesubventioner på 80% för anställning av nyanlända invandrare ger endast var 10:e ett riktigt jobb. Inte heller nystartsjobben, som subventionerar lönen upp till 60% ger den utdelning som regeringen hoppats på.

Skulle resultatet bli bättre om arbetsgivare fick subventionerade löner på 90 – 95% frågar sig SvD ledare också den 7/9.

Jag tror inte det. Däremot skulle det förmodligen locka till sig ännu fler oseriösa arbetsgivare. Sanningen är att den borgerliga regeringen har gått mycket längre än att erbjuda 90 – 95 %procent av lönen vid nyanställning. De har infört FAS 3, vilket innebär att arbetsgivaren får betalt med 225 kronor per dag alltså uppemot 5500 kronor i månaden.

Ur detta har det växt fram en helt ny företagsverksamhet. Det finns nämligen arbetsgivare vars enda verksamhet består i att ”arbeta” med fas 3. De hyr in sig i en billig lokal och tar så emot fas 3 personer, tio personer i fas 3 genererar en intäkt på 55.000 kronor i månaden.

Andra arbetsgivare tar inte emot arbetslösa utifrån de subventioner som finns då de genom fas 3 kan få betalt för att ta emot arbetskraft. Inte ens att få arbetsgivare att ta emot arbetspraktikanter är längre enkelt då de med fas 3 kan få inte bara gratis arbetskraft utan betalt för att ta emot arbetskraft och det under mycket längre period än en praktikant stannar.

De arbetssökande som blivit inskriven i Fas 3 får ingen lön. I fas 3 får de 65% av sin a-kassa (som är 80% av lönen) Den som inte uppfyller kraven för a-kassa får ingen ersättning eller eller aktivitetsstöd i fas 3 utan får endast försörjningsstöd. Inte underligt att fas 3 kallas FASAN, för dem som hamnat där.

Varför ska arbetsgivare anställa arbetssökande ens med subventionerad lön, när de kan få betalt för att ta emot arbetslösa?

Socialdemokraterna kritiserades för att arbetslösa gavs bidrag för sin överlevnad. Jag tror att ett mycket större belopp utbetalas  idag till arbetsgivare för att skapa jobb som faktiskt inte skapas.

Varför kallas det bidrag när arbetstagare får ekonomisk hjälp och subventioner när arbetsgivare får ekonomisk hjälp?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Arbete, debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Långtidsarbetslösa

  1. Tess skriver:

    Bra skrivet! I och med att det finns många arbetslösa och sjuka som utreds så är risken för utnyttjande stort. Jag arbetsprövar just nu, men har haft turen att få en riktigt bra seriös arbetsplats där de uppskattar det jag gör, är förstående för min sjukdom, anpassningsbara och supertrevliga. Dock så känns det skumt från myndigheternas håll då jag har samma ”bidrag” när jag går hemma som när jag är och arbetsprövar.
    Tess recently posted..BalkongspråkMy Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge