Utförsäkrad

Jag träffar många människor i mitt arbete som trots svåra handikapp och obotliga sjukdomar inte har rätt till sjukpenning. De har ett eller i många fall flera läkarutlåtande på att de är svårt sjuka och därför har denna eller dessa läkare sjukskrivit dem. Meritlistan på de aktuella läkarna är oftast både långa och imponerande.

Många människor har svår värk med höga doser av smärtstillande, på grund av den svåra värken och biverkningar på medicineringen är de sjukskrivna av kunniga läkare. En del av de jag mött har behandlats av läkare på specialavdelningar, så kallade smärtbehandlingsavdelningar. Jag skulle vilja påstå att dessa läkare är specialister inom de områden de arbetar.

Trots dessa handikapp, sjukdomar och värk utförsäkras de av Försäkringskassan och en av Försäkringskassans egna läkare, som aldrig möter sina patienter, lämnar utlåtande om att de kan arbeta.

Jag undrar hur ett sjukvårdbiträde med en förlamad arm ska kunna sköta sina arbetsuppgifter. Utslitna människor är oftast nära pension så omskolning i 60-årsåldern är inte så enkelt och betalas i vart fall inte av CSN.

Värk är ingen sjukdom säger ”kunniga” på Försäkringskassan. Jag undrar hur de tror att det är möjligt att natt efter natt ha svårt att sova på grund av värk. En natt utan riktig sömn klarar de flesta av oss, men att återkommande ligga sömnlös på grund av värk är absolut ett hinder för arbete. Att med en värkande kropp utföra tungt kroppsarbete är inte heller möjligt under en längre period.  Det är vanligt att den grupp som lider av konstant värk är just de som slitit ut sin kropp i tungt fysiskt arbete.

Jag har också mött personer med svåra handikapp som anses vara kapabla att arbeta. Jag är absolut inte emot att arbetsplatser tillrättaläggs för att kunna ta emot arbetskraft som har handikapp tvärtom tycker jag det är en självklarhet. Men jag är emot att människor med stora svårigheter ska tvingas ut i en arbetsmarknad de inte kan klara av eller orkar vara en aktiv del i.

Dessa personer överförs till arbetsförmedlingen. De möts av en arbetsmarknad som är överfull av arbetslösa. De kommer att konkurrera med helt friska, värkfria människor som kan röra sig obehindrat. Deras möjligheter att få jobb är krympande små. De utnyttjas och föder ekonomiskt olika verksamheter som lever på att skaffa arbete till långtidsarbetslösa. De utstämplas ur a-kassan, får under en period aktivitetsstöd för att så småningom övergå till fas 3, där de tvingas leva på 65% av a-kassan som redan den är reducerad till 80% av lönen eller leva på försörjningsstöd.

Denna grupp människor jag talar om skulle aldrig ha stämplats ut ur Försäkringskassan. De flesta av dem skulle prövas för en sjukpension. Och därmed aldrig förnedras till att stå till arbetsmarknadens förfogande för jobb de aldrig kommer att få. För att senare utnyttjas på en arbetsmarknad av företag och organisationer som har det betydligt bättre. Tidigare fanns en välfärd som garanterade dessa människor omvårdnad och ekonomisk ersättning för att trots sina svårigheter kunna leva ett värdigt liv. Idag går dessa pengar till arbetsgivare för att skapa arbete. Sällan skapar det något arbete och ännu mer sällan för denna kategori av människor.

Ofta går jag hem från mitt arbete jag tänker ”vart tog välfärden vägen” och ”hur kan välfärden nedrustas så fort, det har verkligen gått alltför fort”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Arbete, debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Utförsäkrad

 1. LiLo skriver:

  Flera nya kloka och bra inlägg här och jag har varit alltför dålig på att kommentera :(

  Personligen är jag glad över att inte vara drabbad, men det är helt enkelt för jävligt att det blivit så här..
  LiLo recently posted..Frågor och ett och annat annatMy Profile

 2. Nurse Rached skriver:

  Tack för ditt klockrena inlägg!

  Jag är en av dem som vägrats sjukbidrag då jag efter steloperation av nacken ansökte om 25% sjukpension. Jag har grav ryggmärgspåverkan vilket bl.a. innebär att jag ”tappar” fötterna, har ständig värk i rygg och ben blablabla m.m. Det var ett tvärnej från FK vilket lett till att jag arbetat 75-80% och försökt klara mig på det för mer än så orkar jag inte arbeta.

  Den som inte har haft kronisk värk förstår inte hur mycket energi det tar, hur kroppen ständigt lever i ett stresstillstånd och att det ofta leder till en kronisk trötthet och depression. Kropp och själ hör ihop, det tycks inte FK förstå.

  Det känns som att mitt liv har försvunnit. Det enda jag orkar med är att försörja mig + 2 barn, fixa det mest basala här hemma och sedan sova, ligga och vila.

  Det är sorgligt att välfärden monterats ned och det har gått med blixtens hastighet. Undrar hur många som verkligen fattat vad som skett, i själva verket är det nog så att flertalet inte fattat och att det går upp för dem när de själva eller någon närstående drabbas. :evil:

  Kram och tack!
  Nurse Rached recently posted..Och lite mer om undersköterskor…My Profile

 3. Tess skriver:

  Det där upplever jag i första hand. Är en av de utförsäkrade. 8 månader 2010 hade jag 0 kronor i inkomst. Hade ingen rätt till försörjningsstöd då jag har en bil som jag är i stort behov av på grund av min värk, för att ta mig nånstans. Sedan blev jag mamma. Det tyckte FK var ”väldigt bra tajmat” och hintade om att jag med flit gjort så, så att jag skulle få pengar av dem. Jag var 30 år gammal då och kände att jag verkligen ville ha barn. Skulle FK då hindra mig att uppnå en dröm? 123 kronor/dag hade jag då. Nu ska jag ”utredas” på arbetsplats och har aktivitetsstöd på 179 kronor/dag. Varje månad får jag under existensminimum för det dras av en karensdag för varje period jag är sjuk/inte orkar gå till arbetsplats, vilket blir då och då. En del har nog åsikten att ”har man barn så orkar man jobba”, men vi är TVÅ föräldrar hemma och jag får hjälp av min mamma då det behövs. Dessutom så vill jag inte missa mitt barns uppväxt för att jag jobbat för mycket och är sängliggande när jag väl är hemma (det brukar bli på det viset trots att jag som mest bara orkar upp i 25%). Välfärden och omhändertagandet är borta. Bra om de kom åt några fuskare, men vi som inte fuskar då? Ska vi inte få leva?
  Tess recently posted..Öppna förskolan-fyndMy Profile

  • Britta skriver:

   Hej Tess. Jo, kanske kom man åt en eller annan fuskare. Men jag tycker det är intressant hur man agerar mot företagare som nu utnyttjar systemet. De är många och jag tror inte att de jagas eller blir avstängda.

 4. Kristina skriver:

  Det du skriver överensstämmer med verkligheten. Hoppas att en och annan, som lovprisar Alliansen läser dina rader och får nattsömnen störd.:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge