Beatrice Ask i Efter tio

Förra veckan var Beatrice Ask i Malous Efter tio. Temat för veckan var kvinnlig kriminalitet.

färingsö 1Ett av ämnena som diskuterades var att många hävdar att kvinnors kriminalitet är allt för långtgående innan ett fängelsestraff blir följden. Det hävdades att ett snabbare ingripande från samhället skulle förhindra att unga kvinnor går djupt ner i sitt missbruk innan samhället reagerar. En tidigare reaktion från samhället skulle korta tiden för  missbruket.

Beatrice Ask svarade att markeringar från samhället inte enbart bör innebära tidigare och längre fängelsestraff, utan att det finns andra åtgärder. Jag är enig det finns många gränser som samhället kan sätta för att stoppa unga kvinnors missbruk. För riktigt unga kvinnor finns lagen om LVU och för de lite äldre finns lagen om LVM förutom en del mer frivilliga behandlingar. Dessutom finns möjligheten att döma till kontraktsvård. Det man inte följde upp i den här frågan är hur kvalitén av den vård som idag erbjuds unga kvinnor i synnerhet och missbrukande kvinnor generellt är.

Det finns ett annat dilemma som inte togs fram i sammanhanget och det är att missbruket fortfarande är ”positivt” i början av ett missbruk. Konsekvenserna har inte tagit sitt pris, kroppen orkar med och som ung kvinna har man fortfarande status i missbrukarkretsar. Fängelset skulle naturligtvis kunna vara en sådan konsekvens, men om man tittar på unga manliga förbrytare så kan man där se att fängelset för dem mer är en skola för fortsatt kriminalitet och inte får den avskräckande verkan som önskas. Jag är enig med Beatrice Ask att så långt det är möjligt ska man hålla unga människor från fängelse.

1377539_10152072854001844_1252024811_nDet talades om behandling i fängelse och det behandlingsprogram som tagits fram i Norge, Vinn och som används i svenska fängelser. Det är framtaget för kvinnor i fängelse och togs upp som exempel. Det programmet har verkligen blivit tandlöst då det på svenska anstalter mer har  anpassats för att passa de programledare som håller i det än de kvinnliga fångarna. En väsentlig del i programmet är att bearbeta kvinnornas relation och tillkortakommande till sina barn denna del har tagits bort då programledarna inte orkar ta i ett sådant tungt ämne. Dessutom anser man att när man tar upp barnen så fastnar kvinnorna i de samtalen och man kommer inte vidare i de övriga punkterna som programmet har, vilket jag menar visar på hur stort behovet är för att jobba med kvinnorna och deras förhållande till deras barn.

Kvinnors meningslösa arbetssysselsättning och brist på yrkesutbildning i fängelse togs också upp. Där menar jag att Beatrice Ask fuskade genom att ta upp den yrkesutbildning som finns på Norrtäljeanstalten. Norrtäljeanstalten är en manlig anstalt och har ingenting att göra med yrkesutbildning för kvinnliga fångar.

1375976_10152072853806844_116864801_nPå Hinseberg finns en yrkesutbildning som Beatrice Ask omnämnde som utbildning för tekoindustrin. Visserligen erkände hon att en sådan utbildning inte var så användbar då tekoindustrin sedan länge är utdöd i Sverige.   I förbifarten försvarade hon den med att för de utländska kvinnorna som ska utvisas till sina hemländer kunde den ha en viss betydelse.

Sanningen är att både Hinseberg och Färingsö har en sysselsättning som för tankarna tillbaka till de gamla spinnhusen; vävning, stickning, virkning och enklare sömnad. Sysselsättning som inte har några meriter vid frigivning och samtidigt befäster den gamla kvinnorollen. När det satsas på sysselsättning och utbildning på de manliga anstalterna har en sådan utveckling helt uteblivit på de kvinnliga anstalterna. Där finns mycket att göra och det krävs absolut en utveckling som gör kvinnliga interner mer jämställda med de manliga internerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i debatt, kriminalvård, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge