Från missbruk till drogfri

Den engelske komikern Russell Brand har ett flerårigt missbruk bakom sig. När hans vän sångerskan Amy Winehouse  dog kände han skuld. Skuld över att han själv fick leva och skuld över att han inte kunnat rädda sin vän. Russell medverkar till en film om missbruk och vägen till drogfrihet. Han möter hjärnforskare som kan förklara vad som är skillnaden mellan att en del kan dricka begränsat och mellan oss som fastnar i ett missbruk.

1383640_10152072853766844_918585025_n - kopiaFilmen berättar om en anstalt där fångarna erbjuds behandling under det att de sonar sitt brott. Han berättar om en polis som medverkar till att tunga missbrukare får vård istället för straff. Båda projekten kan visa upp en storslagen vinst för samhället, både i mänskligt lidande men också i stora ekonomiska vinster.

I filmen visas också hur ineffektiv substitutbehandling är. Missbruket gör ingen skillnad på legala eller illegala droger. Substitubehandling sätts in för att göra kortsiktiga vinster. I själva verket fortgår missbruket och det mänskliga lidandet. Den som behandlas med legala droger blir aldrig en del av det samhälle den tillhör. Statens kostnader kvarstår rent ekonomiskt och personen blir aldrig en produktiv skattebetalande medborgare. I programmet sägs att missbrukaren är en del av samhället och ska få en möjlighet till en väg tillbaka.

Programmet visar också hur Russell själv fick sin behandling och hur den gemenskapen idag håller honom drogfri och i ett tillfrisknande.

DSC_3825Filmen är välgjord och belyser viktiga frågor om sjukdomen beroende. Den är välgjord och ger många tydliga argument mot substitutbehandling. Den är mer än sevärd,

Russell Brands film

Läs även tidigare blogginlägg jag skrivit:

 Medicin som dödar

12-stegs behandling på Hinseberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, missbruk, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge