Friskolorna väljer bort besvärliga elever

Gårdagens Uppdrag granskning handlar om hur friskolorna väljer bort besvärliga elever.

Det klokaste som sägs i programmet säger Olof Palme i ett gammalt klipp. När Electrolux startade en friskola, säger Palme. ”De ska hålla sig till vitvaror och låta bli våra barn”. Reportern: ”så du tror de gör det för pengar?” Palme: ”varför skulle de annars göra det?”

DSC_4203Och så kan man enkelt förklara drivkraften bakom friskolorna, de drivs i de flesta fall av ekonomiska intressen i vissa fall av religiös fanatism och några få av pedagogiska visioner. Men de där få med pedagogiska visioner skulle lika väl kunna drivas av kommunerna om visionerna är bra.

Naturligtvis vill en friskola som har till ändamål att tjäna pengar på sina elever inte ta emot elever med problem, i vart fall inte om problemen ligger på en nivå där de inte ger extra intäkter.

Dessutom som en extra cynisk rektor sa innebär stökiga elever att de ”fina” barnen får  mindre plats och i värsta fall byter skola. Elever med diagnoser kallade han ruttna äpplen. Afrosvenska barn kallade han negrer, elever från Tensta för negrer som rappar och våldtar.

JANEMORENBRITTASSAJT8WJag menar inte att den rektorn var representativ för svenska friskolor. Däremot tror jag att han representerade många friskolor när han sa att de ville ha de ”fina” eleverna. När ansökningar kom från elever man inte ville ha, stökiga elever och/eller elever som lågpresterade, så uppgav man helt enkelt att det inte fanns plats och att man hade ett långt kösystem. Olagligt javisst, men det var det systemet han sa sig använda.

Andra friskolor i programmet sa att de inte använda sig av sådana metoder men i praktiken var det precis det de gjorde. Den lugna studiemotiverade flickan fick plats medan den lågt studiemotiverade pojken som också var stökig inte fick plats med motivering att det var fullt och kön var lång.

Friskolorna ökar klassamhället. Det är därför Alliansen slåss så starkt för dess införande och bevarandet av desamma.

Jag ger Palme rätt ”håll kapitalisterna borta från våra barn.” Hoppas bara att Socialdemokratin och Miljöpartiet förstår vikten av detta. Vart Vänsterpartiet står är solklart; avskaffa friskolorna och ge mer resurser för att rusta upp det svenska skolsystemet på demokratiska grunder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Friskolorna väljer bort besvärliga elever

  1. LiLo skriver:

    Friskolor ökar alll sorts segregration och är inget annat än ett otyg i mina ögon.

    I mina ögon är det naturligt att gå i skolan tillsammans med de barn som finns i närmiljön och förhoppningsvis finns det barn av alla sorter där.

    nej, jag ska erkänna att det kan finnas gånger då det är befogat, men valfriheten i friskolesystemet är inget annat än en bluff, alla kan INTE välja, av olika skäl.
    LiLo recently posted..Jag gör annatMy Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge