Girighet

gambisk kvinna i svartNär jag redovisade mitt fjärde steg tog jag upp min ilska och harm över att min exman blåste mig på ett gemensamt hus vi hade i Gambia. Egentligen hade huset byggts med pengar vi förvärvat genom kriminalitet. Det innebar för mig att jag länge hade funderat över vad jag skulle göra av min halva. Jag funderade på att ge bort den till välgörenhet, skolgång för gambiska flickor låg närmast till hands men jag hade också funderat på sjukvård till åldringar. Det fanns också stunder ska jag erkänna, då jag funderade på att delvis använda pengar för egen del. Nymuck och fattig som jag var, men samtidigt kändes det inte riktigt eftersom jag nu valt ett ärligt liv där jag kan hålla huvudet högt. Där pengar och ägodelar från ett kriminellt liv inte hör hemma. Nu löste det sig med ironi genom att mannen tog allt och jag behövde inte ta de där moraliska besluten som jag önskade att jag skulle ha tagit.

Allt det här gick jag och funderade på, hur skulle pengarna för min halva av huset användas. Då när jag gick där och tänkte fanns det inte en tanke på att vi skulle lösa det på annat sätt än att sälja huset och dela på pengarna. Jag skrev ett brev till exmannen och föreslog ett möte i saken. Han accepterade men något datum för möte kom aldrig.

När jag efter en tids väntan ringde och frågade om vi inte var dags att sälja huset och dela på pengarna fick jag till svar; Vilket hus? Efter det byte han telefonnummer och har inte gått att få tag på. Jag har träffat honom ett par gånger på stan och han springer alltid. När jag ser honom springa så brukar jag tacksamt tänka att jag genom mitt 8:e och 9:e steg inte längre behöver springa eller byta trottoar.

Det fanns ett papper mellan oss om att vi ägde varsin hälft av huset men det papperet har tydligen inte någon betydelse då ägaren av en fastighet bara bevisas genom vem som står på lagfarten och det gör exmannen.

DSC_4203Detta är nu bakgrunden till det jag vill säga. När jag tog upp det här i mitt 5:e steg fick jag sätta upp det som min girighet som jag skulle lämna bakom mig. Jag lyckades aldrig med det fast jag försökte så gott jag kunde. Det blev liksom en ny harm att jag skulle se mig själv som girig när det var han som stal från mig. Jag kunde se att när jag funderade att behålla en del av pengarna för egen del så fanns där girighet. Vilket då fick mig att definitivt besluta att alla pengar skulle gå till välgörenhet om jag någonsin skulle få pengar för min del av huset.

Men ältandet om hur jag blivit blåst blev kvar i mig. Inte så att jag gick och harmade varje dag men när jag vid olika tillfällen blev påmind om det som hänt så gick det igång en gnagande harm i mig. Ibland en känsla av offer i bland en röd vrede.

För en tid sen berättade jag om den här känslan, för en vän, som jag inte kunde släppa och att jag också kände en del skam över den girighet jag kände. Då tittade han på mig och sa ”det är inte girighet det är ett djupt svek. Hela din tillit har blivit missbrukad.”

Den typen av erkännande att jag faktiskt hade blivit sviken och också kränkt var viktigt. Jag har låtit det vila i mig och fundera på om jag kan och/eller vill gå vidare. De handlar inte längre om att jag vill ha något som jag en gång förvärvat genom kriminalitet. Men kanske bestämmer jag mig för att strid av andra skäl, dels för att sätta gränser och dels för att ge tillbaka lite pengar i en välgörenhet som Gambia så väl behöver.

DSC00916Det jag vill säga är att våra defekter och våra tillkortakommanden behöver ”få rätt etiketter” för att vi ska kunna bearbeta dem och komma vidare. Det här har tagit sin tid, men tack och lov känner jag att jag nu kommit till en punkt där jag ska ta mina beslut agera efter dem för att sen gå vidare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, känslor, tankar, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge