”Medicin” som dödar

Jag har en nära vän som drabbades av en dödlig sjukdom. Sjukdomsförloppet kunde ha bromsats av en medicin, men medicinen var inte utprovad på den svenska marknaden, så min vän fick inte använda den. Följden blev att han dog tidigt i sin sjukdom. Hans partner bönade för att han skulle få använda sig av den medicin som redan var godkänd i USA, men fick nej. Då medicinen inte var godkänd i Sverige och då eventuella biverkningarna inte var utredda i Sverige blev rätten till den medicinen nej trots att konsekvenserna var att min vän dog både en plågsam och tidig död.

Det blir då väldigt märkligt för mig att en ”medicin” som metadon och subutex skrivs ut i Sverige. Under 2012 dog 190 personer i så kallade metadon- och subutex relaterade dödsfall. Snacka om biverkningar!!! Det är nu inte bara patienten som dör i ”biverkningarna” utan också patientens omgivning. Dem som patienten säljer sina receptbelagda mediciner till. Läckaget är stort. Bara en av dem som får subutex utskrivet i radioprogrammet jag länkat till säljer en kvinna delar av sin dos för mellan 400-600 kronor om dagen.

DSC_4188Jag träffar människor här i Stockholm som med lätthet köper Subutex och Metadon. De påstår att det är lättare att köpa de ”legala” drogerna än heroin. Samma personer berättar också att det vanligaste bland nyrekryteringen av opiatmissbrukare inte längre är heroin, det är subutex och metadon. Vilket också polisen vittnat om i flertalet nyhetsprogram.

Radioprogrammet jag länkat till säger att missbruket är en dödlig sjukdom. Det är sant de flesta som fastnar i missbruket dör också i sjukdomen. Jag kan inte se att det gör det rätt att skriva ut de dödliga preparaten legalt.

Min känsla är att politikerna idag ser läkemedlen som ett billigt alternativ till behandling. De sopar problemet under mattan medan missbrukaren dör av det billigare alternativet. Dessutom är läkemedelsindustrin en stark ekonomisk kraft som inte har missbrukarens bästa för ögonen utan sina egna ekonomiska intressen som drivkraft.

När metadonprogrammet startade i Sverige fick inte personer under 25 år ingå i programmet inte heller fick personer som inte prövat minst två drogfria behandling ingå. När man väl blivit beviljad metadon hämtades medicinen på behandlingskliniken under första året och senare på apoteket. Metadonet skulle intas inför personal i flyttande form för att förhindra försäljning och spridning utanför patienten.

Idag har alla förbehåll som förhindrar spridning släppts och på knarkmarknaden har vi idag dödligt knark,  som skrivs ut som legala mediciner även till riktigt unga personer. Många av dem som får subutex eller metadon har heller aldrig prövat en drogfri behandling.

DSC00829Tillbaka till min vän som dog en tidig död. Han som inte fick använda en medicin som inte passerat svensk kontroll och där biverkningarna var alltför oklar. Till saken hör att de medicinerna idag är tillgänglig för behandling i Sverige. När jag tänker på det kan jag inte annat än förvånas över att så farliga mediciner som metadon och subutex får skrivas ut, biverkningarna är trots allt dödliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i debatt, missbruk och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge