Registrering av romer

De sista veckorna har det varit en del mediarapportering runt den registrering som förekommit av romer.

höstskogJag har alltid förvånats över den diskriminering som romer utsätts för utan att folk reagerar. Det finns förstås de enfaldiga rasisterna som tycker att förföljelse av alla andra folkslag än sitt egna är bra. Det är inte dem jag pratar om utan jag pratar om folk som skulle bli väldigt upprörda om de blev kallade rasist, men ändå har en väldig rasistisk syn på romerna.

Jag har vid flera tillfällen talat allmänt om rasism med vänner som har fördömt beteendet lika mycket som jag. Om jag då har nämnt romerna som den utsatta grupp de är har de överraskande svarat ”med dem är de annorlunda, de står utanför”, ”dem kan man inte lita på” ”försiktig så du inte kommer för nära dem” osv.

DSC_4173Sanningen känns som att även bland upplysta människor tycks det vara helt okey att fälla rasistiska kommentarer om romer. Jag funderar om svenska folket generellt skulle ha tagit nyheten om registrering av en annan folkgrupp med lika stor tystnad om det gällt en annan minoritet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, debatt, politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge