Ryssvintern kommer

100_2590I min uppväxt var människorna beroende av vädrets makter i mycket högre grad än vad jag är idag. Vi levde nära naturen genom jakt, fiske, skogen och jorden. Många var gubbarna och tanterna i byn som ansåg sig kunna spå väder. En del av dessa väders spåmän citeras fortfarande i kvällspressen när vi vill veta hur vår semestersommar ska bli. Hur rätt eller fel spåmän/kvinnor hemma i byn hade minns jag inte och inte heller har jag tänkt på hur rätt de människor har som spår somrarna i kvällspressen.

Metoden att spå väder var uppfinningsrikt, växterna, norrskenet, utgå från en viss dag i almanackan, djuren, grödorna, fiskarna och dylikt.

Men jag har minnen av hur man spår väder med en logik jag gillar. Det sas till exempel att ju mer djuren åt och samlade på sig i hullet under hösten ju kallare blir vintern. Det sas också att ju mer bär rönnen bar, ju mer mat fick fåglarna och därmed en kall vinter. Naturen liksom förbereder vintern för de som är mest beroende av prognoserna. Det är en väldigt vacker tanke och det finns logik i den.

100_2987Genom att använda mig av den logiken kan jag nu tala om att vi väntar på en riktig ryssvinter. Jag matar nämligen småfåglarna hemma och så snabbt som de nu tömmer matbehållaren har jag aldrig varit med om. Sanningen att säga har de redan ”tuggat i sig” hela den ranson som de klarade sig på hela föra vintern. Något är alarmerande: se upp för den kallaste vintern i mannaminne.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, vardagligt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ryssvintern kommer

  1. Roland Persson skriver:

    Säg mig när kan jag tro på att vi får en fin is på våran fina isbana har spolat 40 gånger sedan november har nästan varit klar när varmvädret slagit till när kan jag tro att nu stannar kylan har fått börja om 3 gånger då barmarken har kommit fram hoppas på svar tack på förhand Roland Persson ps ge mig ett ungefärligt datum

  2. Bitte skriver:

    Vi har inga rönnbär här uppe i år och det betyder enligt Norrbottnisk tradition att det blir en snörik vinter, för att rönnen bär bara tyngd en gång per år, antingen snö eller bär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge