Svensk historia när den är som tystas

Gambia-554-768x1024I veckan uppmärksammas Sveriges avskaffande av slavhandel i Afrika 1847.  Jag som de flesta svenska har aldrig fått lära mig i skolan att svenskar var inblandade i slavhandel. Vi fick däremot lära oss om slavhandeln som gick till USA och fick lära oss att fördöma att de och att andra aktiva länder kunde göra på det sättet.

Jag menar att detta är ett mönster i svensk historieskrivning. Vi lär oss och våra barn att peka på andra länders brister men ser inte våra egna historiska brister. Detta är gäller inte bara historiskt utan påverkar naturligtvis våra ställningstaganden än idag.

Än idag innehåller svenska SO böcker information om nordamerikas indianer och den hemska förföljelse som skedde mot Amerikas urbefolkning. Väldigt lite skrivs om den svenska urbefolkningen och den förföljelse som skedde mot samerna.

Vi ifrågasätter hur människor runt om i Europa teg när utrotningen av judar skedde under andra världskriget. Många av de tysta är ju idag döda så vi kan ju även här prata om dem. Men hur många ställer sig frågan varför vi teg när förföljelse av svarta systematiskt skedde i Sydafrika under apartheid. Trots att vi kunde följa den tragedin och många andra i våra Teveapparater. Idag ville de knappas kännas vid det men det fanns ledande partier inom svensk politik som var emot den bojkott av sydafrikanska regeringen under apartheid. En annan fråga som sällan berörs när vi förfasar oss över judeutrotningen under andra världskriget är utrotningen av romerna. Trots att romerna procentuellt förlorade fler ur sin befolkningsgrupp än vad judarna gjorde.

DSC_3910Det finns en bild och ett uttryck som säger att om man pekar finger åt någon annan pekar tre fingrar tillbaka mot en själv. Något som bra illustrerar svensk historieskrivning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, debatt, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge