Tolvstegsmöte – första mötet

Dagens 12-stegsmöte var ett temamöte och handlade om 1:a steget. Det fanns nämligen en där som var på sitt första möte och då väljer traditionen att göra mötet till ett första steg-möte.

”Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen/drogen – och att vi inte längre kunde hantera våra liv.”

DSC00836Temat får mig att minnas mitt eget första möte. Det var ett lunchmöte. Jag satt fortfarande på anstalt och var där med en annan intagen och en av kriminalvårdarna. Det var mitt första möte men jag hade trots det redan varit nykter i över två och ett halvt år. När man i mötets början frågade om det var någon där på sitt första möte räckte både jag och den andra intagna upp handen. Vi fick applåder, möteslista och en nyckelring. Sen kom frågan om det var någon som hade någon drogfri tid att uppmärksamma. Både jag och den andra intagna fick varsin tvåårsmedalj. Det gick ett förvånat sus bland de andra deltagarna. Men en bland deltagarna fattade sammanhanget. efter mötet kom han fram till oss och sa: ”Ni sitter inne va?”

Lite genant kändes det på den tiden, men uppenbart hade mannen egen erfarenhet eftersom han så snabbt förstod sammanhanget. Min vän och jag hade följts åt sedan häktet och hade därför i stort samma nyktra tid.Någon ettårsmedalj fick jag aldrig då jag på min ettårsdag aldrig hade tillgång till ett möte.

Det tog väldigt lång tid för mig att tycka att den nyktra tid jag hade inne på anstalt var ”riktigt” nykter tid. Det kändes konstigt nog som lite fusk. Det är klart att det fanns tillfällen då jag kunnat ta droger på häktet och anstalt men avstod, ändå hade jag svårt att se att den nyktra tiden där inne var precis lika riktig som nykter tid utanför anstalt. Det var först när jag hade lång nykter tid utanför anstalt som även den tiden jag varit nykter på insidan kändes okej att räkna.

sinnesroDagens nykomling sa att han skulle komma tillbaka jag hoppas han gör det, för det fungerar. För mig har det definitivt fungerat. Utan 12-stegsprogrammet skulle jag inte ha det liv jag har idag och det är jag så tacksam för.

På mötet kom repliken, du är förlåten. Det får mig att minnas en undersökning om vad svenska folket mest vill höra.

1. Du är älskad.

2. Du är förlåten.

Det är egentligen det hela torvstegsprogrammet handlar om. Den tredje meningen vi gärna vill höra är.

3. Maten är klar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, andlighet, känslor, missbruk, tankar, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge