Vägen hem

Jag har drygt sju och ett halvt års nykterhet sen ett långt liv i missbruk. Vägen dit har varit lång och fylld av många upplevelser och framförallt känslor. Början av min nykterhet går att följa i min och min dotters gemensamma blogg Någons mamma – någons dotter.

souldeep1Varje dag i min nykterhet har varit bättre än dagarna i aktivt missbruk. Idag ser jag inte drogerna som ett alternativ även när något är tungt.

Jag är inte bara nykter utan jag har också ett gott liv. Under de här åren har jag gått igenom många processer för att jag ska kunna leva ett gott liv. Jag är inte stolt över mina år i missbruk och kriminalitet men jag är väldigt stolt över den resa jag gjort till den jag är idag.

Jag har valt behandling istället för flykt. Jag tog emot den hjälp jag behövde för att få det där livet jag ville ha. Jag har nyss avslutat en sorgebearbetning för att ta hand om den där sorgen som en dag var det jag missbrukade på. Kort sagt har jag lärt mig att möta mina känslor istället för att fly dem.

DSC00749En av de viktigaste processerna efter några års nykterhet var när jag valde att gå Val-bos grundutbildning behandlingsassistent  i 12-steg.

Här lärde jag mig hur jag kan möta människor som väljer att arbeta sig ur sitt missbruk. Jag lärde mig alla de faktorer som ligger bakom ett missbruk och allt som måste bearbetas efter ett missbruk för att behålla sin nykterhet. Utbildningen är inriktad på att jobba med andra men i vart moment fann jag mig själv. Jag kunde se vad jag arbetat med och fick en stark känsla för vad jag måste fortsätta att arbeta med hos mig själv för att kunna hjälpa andra. Det är gott och jag har tagit med mig så mycket därifrån, kunskapen förestås men i ännu högre grad den kärlek som genomsyrar Val-bo. Jag lärde att om du ska hjälpa någon måste du känna kärlek. Jag kan inte hjälpa någon om jag möter dem med förakt. Jag kan inte hjälpa någon som jag skrattar år i det fördolda. Val-bo har både det kunnande och den kärlek som krävs.

vänskap 2Min nykterhet har förändrat mig. Jag är en bättre och lyckligare människa idag. Jag har många människor att vara tacksam till i mitt förändringsarbete. Jag har också något att ge vidare till medmänniskor som har sjukdomen beroende.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i 12-stegsprogrammet, andlighet, Arbete, känslor, missbruk, tillfrisknande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge