Vänskap

När jag var yngre men framförallt tiden då jag levde i aktivt missbruk så var det viktigt för mig att ha många vänner eller som jag ser det nu flera människor runt mig. Huruvida de var mina vänner har jag svårt att se idag.

lövhögI mitt missbruk kan jag se att det mesta som band oss samman var just drogerna och kriminaliteten med en massa brist på både ärlighet och vänskap. Det gäller även dem som jag då ansåg mig stå mycket nära eller faktiskt i synnerhet dem. Vårt gemensamma behov var ofta att bli bekräftad av den andre. Så självcentrerade att relationen oftast var ensidig.

I den vänskapen gällde det att aldrig blotta sin svaghet. Att prestera och utge sig för att kunna. Relationen handlade mycket om vem det var som bestämde. Vi träffades när jag förväntade att få något eller någon behövde något från mig. Det var ett användande av varandra och när vi önskade något av varandra så underströk vi vår vänskap. Många av dessa vänner litade jag inte på och när det gällde var det alltid viktigt att gardera sig för att inte bli blåst.

Jag vet idag att mycket av min syn och mina beteenden inför andra människor också har att göra med en vuxen-barn problematik. Synen på medmänniskor, kärlek och övriga relationer grundas när man är barn, anknytningsteorin. Ett par år efter att jag blivit nykter och drogfri valde jag också att göra stegen i ACA och tror att det hjälpt mig när det gäller relationer, se mina egna behov, andras behov och inte minst att sätta gränser.

Mina vänner idag är få och jag kan vara den jag är med både starka och svaga sidor tillsammans med dem. Jag känner inget behov av att bevisa att jag duger eller ta ledningen. Jag tränar på tillit och det är också det jag känner för mina närmaste vänner. Jag har helt enkelt bytt kvantitet mot kvalité och det är gott.

kreta o soffan 098Det fanns en gång en person som sa till mig att hon bara umgicks med dem som fick henne att må bra. Jag tänkte att det inte var möjligt. Idag vet jag att det är möjligt. Jag menar inte att må bra bara för att man pratar om lätta och glada saker. Snarare tvärtom tillsammans med mina vänner idag kan jag också prata om det som är svårt och sårbart utan att känna att jag har blottat mig eller blivit förminskad. Jag har ingen tävlan i maktförhållande.

Det är gott att leva i ärlig närvaro till andra människor att uppskatta andras närvaro för den de är och känna att även jag får vara den jag är. Vänskap precis som kärlek kräver kommunikation och lyhördhet, den tar tid, den ger och tar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i andlighet, känslor, tankar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge