Americanah

Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah är en bok jag precis läst ut. Den är, som alltid när Chimamanda skriver, i en klass för sig och då menar jag en högre klass. Hennes böcker är fantastiskt bra skrivna.

Läs gärna tidigare recension jag gjort av hennes böcker.

americanahAmericanah är en berättelse om en ung kvinna som kommer till USA från Nigeria. Hur hon först i USA upplever sin ras som svart. Hur den vita kulturen och normen är den som gör sig gällande. Det är också en bok om hur man möter en främmande kultur. Jag tror inte heller att mötet med USA är så stor i skillnaden för en afrikan än mötet med Europa. Vilket också beskrivs lite genom hennes ungdomskärleks upplevelser i England.

Det finns intressanta iakttagelser som hon gör synliga. I vart fall har jag lärt mig mycket om de rasfrågor hon belyser som invandrare till USA. Det blir tydligt vad som är rasproblematik och vad som är klassfrågor. I USA möter hon rasfrågorna i Nigeria belyser hon klassfrågorna men också rollen som svart kvinna i båda kulturerna.

Parallellt med en modern historia går en djup kärlekshistoria genom boken. Den där kärleken som vi troligen alla längtar efter, det genuina och det äkta. Men också hur livsvillkoren kan rasera även den mest äkta kärleken.

Boken är fantastiskt bra. Skulle jag dela ut betyg skulle den definitivt få högsta betyg. I framtiden ser jag Chimamanda Ngozi Adichie som en blivande kandidat för nobelpriset i litteratur.

Den 25 oktober var Chimamanda på Kulturhuset i Stockholm, tyvärr hade jag inte tillfälle att närvara,  den 6 november visade Babel en intervju de gjort med henne, den är verkligen värd att se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

Det här inlägget postades i bokrecension och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge