Att möta barn och unga i familjer med allvarliga svårigheter

BebisfotIgår hade jag förmånen att vara inbjuden till ett seminarium om att möta barns och ungas verklighet när det finns svåra problem i familjen. Seminariet anordnades av barn- och äldreminister Maria Larsson och Brukardelegationen. Seminariet hade som fokus hur stödet kan stärkas för barn och föräldrar när det finns allvarliga svårigheter i familjen, såsom missbruk, våld eller kriminalitet, svår psykisk eller fysisk sjukdom eller familjen har drabbats av dödsfall.

Bild från fotoakuten

Maria Larsson inledde seminariet. Efter inledningen presenterade Merike Hansson, socialstyrelsen regeringens satsning på hur man vill stärka stöd till barn med föräldrar som lever med missbruk och/eller andra svårigheter.

Det var intressant att lyssna till hur man arbetar för att utarbeta arbetsformer där man i högre grad samordnar de hjälpinsatser som ges i familjen.

En rad försöksprojekt presenterades där landsting och kommuner prövade att samordna hjälpinsatser till olika familjer där det finns barn och unga i behov av hjälp.

På eftermiddagen fick två idéburna organisationer presentera sin verksamhet.  Qvinnoqulan en verksamhet som RFHL bedriver, är en verksamhet som stöttar unga mammor som riskerar eller har fått sina barn omhändertagna. Annika Öberg berättar om sina erfarenheter från deras verksamhet. ”Det finns inget mer sorgligt i en förälders liv än att förlora omsorgen om sina barn”, inleder Annika med. Annika menar att många av kvinnorna har ett underläge i förhållande till sociala med dålig självkänsla och svårigheter att uttrycka sig. Hon menar att med tidiga och samordnade insatser skulle en del omhändertagande av barn kunna förhindras.

normal_andmammaEn annan idéburen organisation, Bryggan, presenterades av Madelein Löfgren. Bryggan är en organisation som är tänkt att stötta barn vars föräldrar är dömda till fängelse. Madelein berättade om ett stort behov med barn som kommer i stort antal till deras verksamhet i Stockholm. Antalet ökar och är högt till en redan underbemannad grupp anställda. Barnen som kommer till Bryggan får hjälpa med både enskilda samtal och samtal i grupp. För barnen som ofta tvingas leva med familjehemligheten och ofta en känslan av skam att ha en förälder i fängelse är det en känsla av befrielse att få träffa andra barn i samma situation.

Bild från fotoakuten.

De är de glömda barnen, säger Madelein. Hur många de är finns det ingen statistik över. Det skulle vara så enkelt att kolla av antalet barn till varje intagen när de kommer till anstalt, men det görs inte. De blir i alla bemärkelse de bortglömda barnen. När det inte finns ett antal finns det heller ingen samlad insats för denna grupp av barn.

Barn- och äldreminister Maria Larsson sa sig vara tacksam för det arbete som de två frivillighetsorganisationerna utförde. Hon tog också till sig de önskningar om förbättrat stöd som både Qvinnoqulan och Bryggan efterfrågade.

Dagen gav mycket information och det glade mig speciellt att det idag uttrycks en sådan vilja att arbeta med barn som lever i utsatthet och deras föräldrar. Jobbar man med den ena gruppen hjälper man också den andra gruppen. Det är ett arbete som är viktigt, som jag gärna skulle vilja arbeta med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Arbete, debatt, familj, missbruk, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge