Vem är en riktig svensk?

1464697_10152135099661844_59240877_nIngen vill bli kallad rasist men slänger sig ändå med rasistiska uttalanden. Jag tycker det är märkligt när man börjar sina uttalande med  ”att jag är inte rasist” följt av ett rasistiskt uttalande. Det kan vara alltifrån ”varför kommer de hit” ”de lever bara på våra socialbidrag” ”skicka tillbaka dem” ”de ska leva som oss eller skickas tillbaka” eller så jämför man invandrare med andra behövande grupper i det svenska systemet och menar att det är fel att invandrare får det ena eller det andra när någon annan behövande grupp saknar det ena eller det andra. Det här är de mindre utpekande kommentarerna och det finns värre. Men de har ändå ett rasistiskt budskap.

Vad som förvånar mig är att man börjar med att förneka rasism följt med ett tydligt rasistiskt uttalad. Det är väl bra om man åtminstone står för vad man är.

Att ställa behövande invandrare mot andra behövande grupper är ett märkligt sätt att se på välfärdspolitik/socialpolitik/skolpolitik/sjukvård och omsorg för våra äldre. Ett välfärdssamhälle ser till alla sina invånares behov. Fördelningen bör ske i den ekonomiska politiken utifrån en förd skattepolitik. Det vill säga vi tar till exempel inte från åldringsvården för att ge till skolor. Välfärdspolitik är lite Robin Hood man tar från de rika för att ge till de fattiga. Man för en fördelningspolitik.

Ett senare uttalande som dök upp på Facebook är att man inte blir svensk, utan det är något som man föds till, vilket är absolut felaktigt. Svensk är/blir man genom ett svenskt medborgarskap det kan man både födas till och förvärva.

1465403_10152135099571844_727761293_nEller menar man att svensk är något alldeles speciellt som man bara kan födas till, så oavsett att man har ett svenskt medborgarskap är ändå alla inte en riktig svensk. Då blir det verkligen intressant för vad som kännetecknar en riktig svensk. Är det hög moral, då åker många ur kriteriumet, är det att få någon form av stöd av socialtjänsten här åker också många ur svenskheten. Är det att aldrig varit kriminell här förlorar också många sin svenskheten.

Eller ska vi hålla oss till mer positiva kriterium om man arbetat hela sitt liv fram till pension är man då riktig svensk, om man aldrig hamnat hos kronfogden är man svensk, om man till och från skänker pengar till välgörenhet är man då svensk. Om vi inte klarar dessa kriterium är man då inte svensk.

Det finns sämre moral, de som lever/har levt på socialtjänsten och kriminella bland alla folkgrupper som lever i Sverige. Det finns också dem som till och från inte har arbetat hela sitt liv fram till pension, de som hamnat hos kronofogden och det finns många som inte regelbundet har gett pengar till välgörenhet. De här människorna finns bland alla vi som lever i Sverige oberoende i hur många generationer vi levt här.

Om det skulle handla om omoral måste jag ställa frågan är Kungen lika osvensk som Camilla Henemark. Är Göran Lindberg  polischef i Uppsala dömd för sexualbrott inte svensk. Är SD topparna som gick till attack med järnrör inte svenskar.  Är farmor och farfar till mina barnbarn som arbetat hela sitt liv i Sverige fram till pension mer svenskar än många andra, de är svenska medborgare men födda i Gambia. Är alla de icke svenskfödda som sänder pengar som hjälp till det land de föddes i mer svenskar än alla som inte delar med sig av svenskt överflöd?

Eller är svenskheten schablonbilden av Svensson; Man och fru med två fasta jobb,  två barn, Volvo och villa. Även här får många av oss svårt att passera normen för att vara en riktig svensk.

Är min dotter född i Sverige av svenska föräldrar, svenskar och samer i så många generationer bakåt som vi känner till, med mörka barn, konverterad muslim och icke svenskklingande namn svensk?

Frågorna kan göras många men sant är att i alla led när vi försöker hitta inre karaktär för en svensk finns det några som passar in och många som ramlar utanför. Spännande om vi kan hitta en grupp där karaktärsdragen skulle kunna avgöra svenskheten. Vilka är kriterium för att vara en riktigt svensk?

1450182_10152135099566844_119833088_nJa, kanske svenskheten beror på hur många generationer vi bott här. I så fall har Sverige en icke svensk drottning och hur är det med kungabarnen, våra prinsessor och prinsen, är de svenska. Är Zlatan svensk, är Wallenberg med sitt judiska ursprung svensk. Är det kanske bara samerna som är de riktigt svenska. Hur är det med romerna som många har bott här i flera generationer, de är väl riktiga svenskar?

Eller är det yttre kriterium som gör en riktig svensk. Blåögd och blond, där rök Fredrik Reinfeldt med sina bruna ögon. Men många finländare, även några ryssar kan nu klassificeras som riktiga svenskar, blåögda och blonda som de är.

Är det att äta italiensk pizza och amerikanska hamburgare som gör oss svensk eller måste vi alltid äta köttbullar och Janssons frestelse.  Är det nationaldräkt och folkdans, är det julfirande och midsommarfirandet som gör oss till riktiga svenskar.

Jag vet att svensk inte är ett karaktärsdrag, det är en nationalitet och det kan man alltså bli, svensk medborgare.

Att må bra som människa och veta vem man är borde vara att känna respekt för sig själv och därmed respektera andra, utan att jämföra sig. Att kunna må bra och duga utan att förminska någon annan.

I glädjen att vara svensk är för mig är ett skolsystem där alla får plats och där man även som fattig får sjukvård. Det är ett välfärdssamhälle där skatter används för att utjämna och ge en del för allas våra behov av trygghet. Där någras överflöd ska fördelas till att minska andras nöd. En välfärd som tyvärr har utarmats under senare tid, men som jag är beredd att slåss för. Den svenska välfärden var länge ett kännetecken för Sverige långt utanför våra gränser. Det var något att vara stolt över.

1455987_10152135099286844_1580889015_tAtt jag själv har fått ta del av det som så många andra bara har kunnat drömma fyller mig med både tacksamhet och ödmjukhet. Det är ingenting jag betecknar som nått jag är stolt över för att förminska någon som inte hade nåden att födas med denna tur.

Jag hör aldrig en av alla mina många utlandsföda vänner anklaga svenska för att vara rasister när de bär svenska symboler, eller sjunger nationalsången. Jag har aldrig sett en invandrare bränna svenska flaggor, men jag har sett svenskar bränna andra nationers flagga.

Mina barnbarn, födda i Sverige med svenska som modersmål, svenskfödd mamma och en pappa född i Gambia, har vid flera tillfällen attackerats i Sverige. Av alla dem som attackerat dem har de flesta sett ut som helt vanliga vuxna alltså inte sett ut som vår bild av rasister. Glåpord tillsammans med könsord och så det allra vanligaste ”stick hem till Afrika, svartskalle.” Är vad mina barnbarn som barn och tonåringar får höra. Jag hoppas att ingen definierar det som typiskt svenskt.

Som motvikt får de höra när de besöker Gambia. ”Så roligt att ni besöker ert hemland, så bra att ni besöker er familj här.”

Vi kanske har nått att lära. Jag vill försöka vara ödmjuk för alla jag möter och inte skapa motsättningar som är mer skapade än verkliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i debatt, tankar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vem är en riktig svensk?

 1. niserr skriver:

  Vem är riktig utlänning?
  Blir folk afrikaner om massa svenskar dräller in i Afrika men de bryr sig inte att lära sig språket. Svenskarna bosätter sig och etablerat ett eget litet Sverige. Svenskarna bryr sig inte om afrikanska traditioner och seder och håller sig till sitt eget.
  Svenskarna klär sig i svensk klädstil.

  Men vänta nu! Är inte afrikaner rasister eftersom dom tittar så konstigt på dom där svenskarna som vägrar anpassa sig?

  • Britta skriver:

   Märkligt med all denna historielöshet. Svenskar emigrerade till USA och behöll sina seder och språk i många generationer. Bland de första som invandrade lärde sig många inte engelska och de fick amerikanskt medborgarskap. I många afrikanska länder bor idag vita som är afrikaner och har medborgarskap i det land de lever i. Det mest kända av dessa länder är Sydafrika. Där levde (lever) länge boerna med sitt gamla språk, sina traditioner och styrde dessutom landet med lagar som apartheid.De ansåg sig i sina uttalanden och maktfullkomlighet som mer afrikaner än de ursprungliga afrikanerna och ansåg dessutom att de hade mer rätt till landet.
   Många svenskar emigrerar fortfarande till afrikanska stater. De väljer att inte söka medborgarskap där då de gärna vill behålla fördelar av den svenska välfärden. Men de lever och arbetar eller är pensionärer i det ”nya afrikanska hemlandet”. De lär sig sällan något av de inhemska språken. De behåller sina svenska seder, traditioner, klädstil och kultur. De drar nytta av att i ett fattigt land ha råd med hembiträden, älskarinnor/älskare, trädgårdsmästare och annan service från lokalbefolkningen. En del av dem blir tyvärr en förlängning av den gamla kolonialismen. En del blandar sig aldrig på jämlik nivå med lokalbefolkningen, men kallar sig ofta för inflyttade afrikaner.
   Det är inte så att dessa invandrare i de afrikanska staterna blir rasistiskt behandlade. Det är snarare så att lokalbefolkningen anpassar sig till de vita invandrarna. Maktfördelningen och pengar i världen styr även i deras egna land rasism. Så svaret är enkelt de svenskar som vägrar anpassa sig i främmande land blir inte rasistiskt bemöta de är fortfarande i egenskap av den orättvisa fördelningen av världens tillgångar och maktfördelningen den härskande vita klassen. LÄS PÅ!

 2. Peter skriver:

  Ser du inte det ironiska i att ifrågasätta svenskarnas existens, men sedan nämna en gambier, precis som om det vore självklart vad en gambier är?

  Det är egentligen svårare att veta vad en gambier är än en svensk, eftersom gränserna i den delen av Afrika ritades av kolonisatörerna, och inte av folkgrupperna där själva. I Gambia lever naturligt folkslag som madinka, fula, wolof, jola, serahule, serers och bianunkas m.fl.

  Anledningen till att det finns olika raser och folk är att de tidiga människorna förgrenade sig till olika geografiska områden och levde där åtskilda från de andra under lång, lång tid. Naturligt urval anpassade dem till miljön, och mutationer gav fler nya egenskaper, och om dessa lyckades överleva så kunde hela befolkningen få dessa egenskaper (hudfärg, kroppsform, hjärnstorlek, blodgrupp osv…) Språket utvecklades också, först till nya dialekter och sedan till nya språk.

  Människan är ett socialt samhällsbyggande flockdjur, och det är naturligt att en flock tillhör samma folkstam och språkgrupp, eftersom de utvecklats tillsammans. En flock kallar vi folk, och flockens revir kallar vi land.

  Ofta strävar stammar/folk efter att få överleva och fortsätta existera. Man kan se det hos flera indianfolk i Amerika och även hos flera samer i Norden, som inte vill att deras folk ska försvinna och förpassas till muséer.

  Många judar kallar blandäktenskap för ”den tysta Förintelsen” (the silent Holocaust), och i Israel får inte judar gifta sig med ickejudar. Speciellt viktigt är det för judar av Cohen-släktet, som måste visa upp att partnerns stamtavla är rent judisk.

  Till Israel har 60.000 afrikaner invandrat, och där bygger man nu läger för dem i väntan på att kunna deportera dem. Israels inrikesminister sade nyligen att hans jobb är att skydda det judiska folket, och att afrikanerna hotar den judiska nationens identitet.

  http://www.youtube.com/watch?v=dPxv4Aff3IA

  Jag för min del respekterar att det finns olika raser och folk, och värdesätter att vi är olika. Däremot tycker jag att det är fel att påstå att några är bättre eller sämre, för vad är vi människor att låtsas vara ett slags gudar som kan bedöma vad som är ”bra” eller ”dåligt” i naturen, den natur som vi alla tillhör, allt från människor till minsta mikrob? Värde är något subjektivt, och en pygméstam i Nya Guinea värderar nog sin livsstil högre än västvärldens McDonalds-kultur, oavsett hur vi värderar den här själva.

  Hoppas att du fick något att tänka på, och jag önskar God Jul och Gott Nytt År!

 3. Deebo skriver:

  Man kan inte diskutera rasism om man inte tar frågan om ras. Vi måste se hur världen ser ut, vem som har politisk och ekonomisk makt osv, helt enkelt vem eller vilka är den dominerande gruppen på den här planet? Jodå den är den vita mannen och rasen om man nu vill. Ni har nog hört talas om vithetspriviligier och ni vet vad det innebär. Så när sk rasister säger att en Afrikan eller en Asiat kan aldrig bli svensk så utgår de från den vita rasen dvs alla som är icke vita eller icke västerländska i deras ögon kan aldrig accepteras som svensk. Därför är det sällan som folk från västeuropa drabbad av rasismen i Sverige eller ute i andra västerländska länder. Så det är extremt viktigt att ha det i åtanke att ras är en vänsentlig del i vem som är vem i Sverige även om folk undviker att diskutera ras.

  • Britta skriver:

   Det är sant, det du skriver. Det är den vite mannens normer som är gällande. Men i rasism finns också rangordningar av människor, för dem som är vita men ändå inte ”fina” nog. Till exempel har östeuropéer lägre status än västeuropéer för att inte tala om romerna. Vilket du ju också skriver att just folk från Västeuropa sällan drabbas av rasism i Sverige eller övriga Västeuropa. Ras är en viktig del i den rangordning som görs utifrån ett rasistiskt ett tänk.

 4. LiLo skriver:

  Hur jag än vrider och vänder på den här frågan, kan jag inte hitta nåt svar.
  När jag var 18 och som mest ”alternativ” träffade jag en kille från Västindien som bott här i drygt tio år då.
  Jag tyckte mycket om honom, men tyckte det var lite jobbigt och töntigt att han var en ”sån jävla Svensson”, med skinnsoffor, Amazon, videobandspelare och färg-TV. Själv hade jag nog inte ens en svart-vit då.
  Med en pappa uppvuxen i cirkusvärlden och en finsk mormor har jag ibland känt mig vilsen, men å andra sidan aldrig haft problem att hitta guldkorn i alla kulturer. Det är inte frågan om ”gapa och svälj” från varken den ena eller andra sidan.
  Samhället är inte och har aldrig varit statiskt och jag hoppas verkligen inte att det nånsin kommer att bli det heller!
  Jättebra inlägg, kram
  LiLo recently posted..Bara så därMy Profile

  • Britta skriver:

   Det är precis så att mycket som vi har en tanke om som typiskt svenskt är en livsstil även hos utlandsfödda. Vi är mer människor än nationaliteter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge